Fudbal

Holanđani preokrenuli protiv Turske i plasirali se u polufinale Evropskog prvenstva

Komentari

Autor: Euronews

06/07/2024

-

23:09

Holanđani preokrenuli protiv Turske i plasirali se u polufinale Evropskog prvenstva
Holanđani preokrenuli protiv Turske i plasirali se u polufinale Evropskog prvenstva - Copyright Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Ostali su Turci kratkih rukava protiv Holandije. Kao i protiv Austrije, pali su u poslednjih 20 minuta, tada su se spasili, ali sada nisu uspeli. Holanđani nisu odustajali i na kraju su preokrenuli rezultat u svoju korist - 2:1 (0:1).

Posle uspavanke koju su nam priredili Englezi i Švajcarci, utakmica Holanđana i Turaka bila je i više nego dostojna četvrtine finala Evropskog prvenstva.

Turci su poveli u 35. minutu preko Sameta Akajdina, ali nakon pomenutog pada izabranika Vinčenca Montele, Holandija je golom Stefana de Fraja i autogolom Merta Muldura uspela da dođe do polufinala, u kome će se sastati sa Engleskom.

Susret je počeo poprilično intenzivno, igralo se u visokom ritmu, ali nije bilo konktretnih prilika.

Posle pola sata igre Turi su preuzeli inicijativu i za to su ubrzo bili nagrađeni. U 35. minutu korner je izveo Arda Guler, a najviši u skoku bio je Akajdin koji je glavom bio precizan za radost mnogobrojnih turskih navijača na stadionu, a njihova radost potrajala je do kraja prvog dela igre.

Selektor Holandije, Ronald Kuman, na poluvremenu je napravio izmenu koja je promenila sve. Umesto Stivena Bergvajna na teren je ušao Vut Veghorts, a on je uneo potpunu novu dimenziju u igri Holanđana.

Turska se sjajno branila iako je bila pod opsadom Holandije, ali kada je ostala bez snage, sve je palo u vodu.

Prvo je posle kratko izvedenog kornera Memfis Depaj uputio dobar centaršut, koji je u gol pretvorio De Fraj. Nastavili su Holanđani da napadaju i veoma brzo su stigli do potpunog preokreta.

Igrao se 75. minut kada je Kodi Gakpo na drugoj stativi dočekao oštro ubačenu loptu, a nespretni Muldur je u želji da otkloni opasnost postigao autogol i tako poklonio vođstvo Holandiji.

Ipak, bilo je jasno da nije kraj. Turska je krenula svim silama u napad i teško je prebrojati sve šanse koje su imali. 

U 85. minutu prazan gol ispred sebe je imao Zeki Čelik, ali se De Fraj isprečio ispred njega. Potom je odbijenu loptu pokušao da iskoristi Kerem Akturkoglu, ali je ovaj put Jerdi Shauten uspeo da izblokira i ovaj pokušaj, i tako praktično spase svoj tim.

Poslednju priliku za produžetke Turci su imali u drugom minutu nadoknade kada je posle centaršuta sam ostao Semih Kilčsoj. Osamnaestogodišnjak nije bio spreman da reaguje, lopta ga je praktično pogodila, a golman Holandije, Bart Ferbrugen je refleksno reagovao i postao heroj svoje zemlje.

Usledilo je veliko slavlje Holanđana, koji su se posle 20 godina plasirali u polufinale Evropskog prvenstva, a videćemo da li mogu i do samog finala.

Holandija - Turska 2:1 (0:1)

Stadion: "Olimpijski stadion", Berlin.
Sudija: Klermon Turpan (Francuska)
Strelci: /De Fraj 70, Muldur 75ag - Akajdin 35/

HOLANDIJA (4-3-3): Ferbrugen - Damfriz, De Fraj, Van Dajk, Ake (od 73. Van de Ven) - Shouten, Simons (od 86. Zirkze), Rajnders (od 73. Virman) - Bergvajn (od 45. Veghorst), Depaj (od 86. Frimpong), Gakpo.

TURSKA (5-4-1): Gunok - Muldur (od 82. Čelik), Ajhan (od 89. Kiličsoj), Akajdin (od 82. Tosun), Bardakdži, Kadioglu - Jilmaz, Ozdžan (od 76. Jokuslu), Čalhanoglu, Jildiz (od 77. Akturkoglu) - Guler.

Komentari (0)

Sport