Fudbal

Diogo Kosta ispisao istoriju EURO na penal ruletu: Meč života

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2024

-

08:28

Diogo Kosta ispisao istoriju EURO na penal ruletu: Meč života
Diogo Kosta ispisao istoriju EURO na penal ruletu: Meč života - Copyright Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Portugalija se provukla kroz iglene uši u četvrtfinale UEFA EURO, a odlične SLovence je zaustavio samo jedan čovek - golman Diogo Kosta. Sjajni golman Portoa je u 120 minuta dva puta izlazio kao pobednik u duelu sa Benjaminom Šeškom, a kada se ušlo u penal seriju blinidrao je mrežu. Josip Iličić, Jure Balkovec i na kraju Benjamin Verbič su ostajali suznih očiju, a Kosta se napisao u almanah UEFA EURO kao prvi golman koji je odbranio tri penala u seriji.

"Ovo su teške utakmice, utrošio sam svu energiju. Maksimalno sam se koncentrisao na to da iskoristim priliku. Ubijao se radeći. I dalje to činim. Verujem i sebe i ovo je bila utakmica u kojoj sam bio od pomoći timu, bila je ovo utakmica mog života", istakao je junak Diogo Kosta.

 

 

Kostina specijalnost i jesu penali, jer je u grupnoj fazi UEFA Lige šampiona u sezoni 2022/23 odbranio tri penala: dva igračima Bajera iz Leverkuzena (Šik, Demirbaj) i jedan Noa Langu iz Briža. TO mu je donelo i novi ugovor sa Portom do 2027. godine, kao i interesovanje mnogig velikih klubova poput Mančester junajteda. Porto ga nije dao prošlog leta tražeći 75 miliona evra.

Selektor Roberto Martinez ima mnogo poverenja u Dioga Kostu, a i statistika jasno govori da je on pravi izbor: 14 "klin šita" od 26 mečeva u dresu Portugalije! 

"Tajna Portugala je Diogo Kosta. To je najbolje skrivena i čuvana tajna evropskog fudbala. U meču sa Slovenijom dostigao je drugi nivo. U situaciji jedan na jedan je bio neverovatan. Sačuvao je fokus i odbranio tri penala, treba da budemo ponosni na njega", hvalio je Roberto Martines.

Sledeći rival Portugalije je Francuska, svakako će Diogo Kosta biti jedan od aduta za prolaz u polufinale.

Komentari (0)

Sport