Fudbal

Diogo Košta odveo Portugal u četvrtfinale: Het-trik odbrana u penal seriji

Komentari

Autor: Euronews

01/07/2024

-

23:46

Diogo Košta odveo Portugal u četvrtfinale: Het-trik odbrana u penal seriji
Diogo Košta brani penal Verbiču - Copyright Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Čak 120 minuta igre nije bilo dovoljno Sloveniji i Portugalu da stignu do gola, te je odluka o četvrtfinalisti Evropskog prvenstva pala nakon penal serije. Apsolutni heroj je bio portugalski golman Diogo Košta koji je odbranio tri jedanaesterca!

Portugal je nešto bolje otvorio utakmicu. Ekipa Roberta Martineza je imala inicijativu od početka meča. Najbolju prilike su imali Bruno Fernandeš i Kristijano Ronaldo.

Igrač Mančester Junajteda je ostao kratak za nekoliko centimetara nakon centaršuta Bernarda Silve. Fernandeš je utrčao na drugu stativu, ali nije uspeo da smesti loptu u mrežu. Sa druge strane, Ronaldo je šutirao direktno iz slobodnog udarca, a njegov pokušaj je završio malo preko prečke gola koji čuva Jan Oblak.

Slovenija je u prvih 45 minuta uglavnom pretila preko kontra napada. Šporar i Šeško su često imali situacije koje su morali sami da rešavaju protiv duplo više čuvara. Ipak, na pauzu se otišlo bez pogodaka.

Na startu drugog dela igre su Portugalci nastavili u istom ritmu. Već u 47. minutu je Silva imao izuzetno dobru poziciju, ali je njegov šut završio preko gola.

Kristijano Ronaldo je ponovo pretio iz slobodnog udarca u 55. minutu. Napadač Al Nasra je direktno šutirao u ugao koji brani Oblak, ali je čuvar mreže Atletiko Madrida odbranio njegov pokušaj i sačuvao gol Slovenaca.

Ekipa Matjaža Keka je i u nastavku imala prilike kroz kontra napade. Najbolju je imao Šeško u 61. minutu. Ipak, Pepe je u poslednjim momentima uspeo da stigne slovenačkog napadača i oteža mu znatno poziciju za šut, te nije bilo veće opasnosti po gol Dioga Košte.

 

 

Iako su imali znatno bolje šanse, Portugalci nisu uspeli da slome otpor protivnika, te se ušlo u produžetke. U prvih 15 minuta nije viđeno previše šansi, ali je Vanja Drkušić bio neoprezan u 104. minutu i napravio penal nad Diogom Žotom.

Ronaldo je preuzeo odgovornost, a Jan Oblak se bacio u pravu stranu i odbranio šut najboljeg strelca reprezentacije Portugala.

U drugom produžetku je takođe viđena jedna prava prilika, ali ovog puta se u glavnoj ulozi našao Šeško. Nakon greške Pepea, napadač Slovenije je imao situaciju jedan na jedan sa Diogom Koštom, a portugalski golman je odbranio u 115. minutu i ostavio svoj nacionalni tim u igri. Kako nije bilo pobednika ni nakon 120 minuta, usledili su penali.

Josip Iličić je ušao sa klupe tokom produžetka i preuzeo odgovornost u prvoj penal seriji, ali je Košta odbranio njegov šut. Ronaldo se ovog puta ispravio i pogodio iako je Oblak pročitao u koju stranu će napadač Portugala poslati loptu.

Košta je nastavio da bude heroj, jer je i u drugoj seriji odbranio jedanaesterac Juriju Balkovecu. Nakon toga je čuvar mreže Sportinga odbranio šut i Benjamina Verbiča i tako odveo Portugal u četvrtfinale.

Ekipa Roberta Martineza će u narednoj fazi takmičenja odmeriti snage sa Francuskom koja je bila bolja od Belgije.

 

 

Portugal - Slovenija 3:0 (0:0) - nakon penala

Frankfurt
Stadion: "Dojče Bank Park"
Sudija: Danijele Orsato (Italija)
Žuti kartoni: Kanselo - Drkušić, Karničnik, Celar, Bijol, Balkovec

Portugal (4-3-3): Diogo Košta - Kanselo (od 117. Semedo), Pepe (od 117. Neveš), Dijaš, Mendeš - Paljinja, Vitinja (od 65. Žota), Fernandeš - Leao (od 76. Konseisao), Ronaldo, Silva.

Slovenija (4-4-2): Oblak - Karničik, Drkušić, Bijol, Balkovec - Stojanović (od 86. Verbič), Gnezda. Čerin, Mak Elšnik (od 105. Iličić), Mlakar (od 74. Stanković) - Šeško, Šporar (od 75. Celar).

UEFA EURO 2024

osmina finala

Švajcarska - Italija 2:0 (1:0)
/Frojler 38, Vargas 46/

Nemačka - Danska 2:0 (0:0)
/Haverc 53, Musijala 68/

nedelja

Engleska - Slovačka 2:1 (0:1)
/Šranc 25 - Belingem 90+5, Kejn 91/

Španija - Gruzija 4:1 (1:1)
/Le Norman 18 (AG) - Rodri 39, Ruiz 51, Vilijams 75, Olmo 83/

ponedeljak

Francuska - Belgija 1:0 (0:0)
/Vertongen 85 (AG)/ 

Portugal - Slovenija 3:0 (0:0) - nakon penala

utorak

Rumunija - Holandija 18:00 (Arena 1 Premium)

Austrija - Turska 21:00 (Arena 1 Premium)

 

Cup tree provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport