Fudbal

Pali su neporaženi Portugalci: Nastavlja se bajka Gruzije na EURO!

Komentari

Autor: Euronews

26/06/2024

-

23:20

Pali su neporaženi Portugalci: Nastavlja se bajka Gruzije na EURO!
Pali su neporaženi Portugalci: Nastavlja se bajka Gruzije na EURO! - Copyright Tanjug/ AP Photo/Andreea Alexandru

veličina teksta

Aa Aa

Pali su neporaženi Portugalci!

Ekipa koja je kvalifikacije za EURO prošla sa maksimalnim učinkom (10 pobeda), doživela je prvi poraz u zvaničnim utakmicama još od decembra 2022. godine, a "skalp" Ronalda i družine skinuli su Gruzijci, koji su zahvaljujući blistavoj noći u Gelzenkirhenu, bezecovali mesto u osmini finala, gde će odmeriti snage sa reprezentacijom Španije - 2:0 (1:0).

Situacija u Grupi je sledeća: Sa osvojenih šest bodova, Portugalci i Turci obezbedili su direktan plasman u eliminacionu rundu. Debitant na Evropskom prvenstvu nastavio je bajku u Nemačkoj i kao jedna od najbolje trećeplasiranih selekcija čekirala kartu za osminu finala, dok je Češka sa jednim osvojenim bodom završila takmičenje. 

Prvo poluvreme proteklo je u potpunoj inicijativi Ronalda i družine. Nošeni pritiskom zbog rano primljenog gola (Kvarackelija 2`), Portugalci su bukvalno igrali "viktorije" pred golom Gruzije tokom prvih 45 minuta, a i duže... Do odlaska na odmor, smenjivali su se u šansama Ronaldo, Feliks, Konseisao, Silva, Neves, Dalo... 

Ali, nikako nisu uspevali da probiju bedem borbenih Gruzijaca, koji su pored odlične role golmana Mamardašvilija, igrali izuzetno disciplinovano u odbrani, dok su svaku šansu u napadu vrebali iz kontre. Upravo na taj način su i došli do pogotka u ranoj fazi, a strelac debitanta na Evropskom prvenstvu bio je ko drugi nego Kvarackelija, posle asistencije Mikautadzea - 1:0.

Drugi deo meča počeo je u sličnom ritmu. Uz dosta prilika i gomilu uzdaha na tribinama. Kako je krenulo, delovalo je da će Portugalci najzad skinuti prašinu sa protivničke mreže. Naročito posle šansi Ronalda, Danila i Feliksa...

Ali, kao grom iz vedra neba, stigao je novi pogodak Gruzijaca! 

U 57. minutu, Silva, mladi bek Benfike nesmotreno je reagovao u svom kaznenom prostor u duelu sa Lokošvilijem. Sudija je posle reakcije iz VAR sobe pokazao na "belu tačku", a najstrožiju kaznu uspešno je realizovao Mikautadze - 2:0.

Od tog trenutka do kraja utakmice, nekako se očekivala reakcija Portugalaca, ali, na opšte iznenađenje, ona je izostala!

Delom zbog sjajne energije Gruzijaca, koji su se junački borili na obe strane terena i u nekoliko navrata mogli još koji put da zatresu mrežu "neporaženih". A, delom i zbog slabe realizacije Portugalaca, koji su, ruku na srce, igrali možda i sa manje respekta prema ekipi Vilija Sanjola.

Na kraju, poptuno zaslužena pobeda Gruzije, koja je nakon istorijskog plasmana na EURO, stigla i do osmine finala!

Grupa F, 3. kolo

Češka - Turska 1:2 (0:0)
/Souček 66 - Čahanoglu 51, Tosun 90+4/

Gruzija - Portugal 2:0 (1:0)
/Kvarachelija 2, Mikautadze 57/

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Sport