Fudbal

Povrede na Evropskom prvenstvu 2024: Sumnje u vezi sa povratkom Mbapea dok se Nemačka suočava sa problemima u odbrani

Komentari

Autor: Euronews

25/06/2024

-

17:00

Povrede na Evropskom prvenstvu 2024: Sumnje u vezi sa povratkom Mbapea dok se Nemačka suočava sa problemima u odbrani
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Kako se Euro 2024 bliži kraju, Kilijan Mbape, favorit za osvajanje turnira, možda neće biti dostupan za predstojeću utakmicu Francuske.

"Les Bleus" ulaze u poslednju utakmicu Grupe D protiv već eliminisane Poljske u sredu.

Francuskoj je potreban samo jedan bod da bi rezervisala ulaznicu za osminu finala, pošto su sa četiri boda izjednačeni sa Holandijom, dok je Austrija sa bodom manje na trećem mestu.

Mbape je zadobio prelom nosa u prvoj pobedi Francuske od 1-0 nad Austrijom i nije se skidao, već je sa klupe gledao remi sa Holandijom u petak.

"Nije tajna da se jako raduje sledećoj utakmici, a što se maske tiče, počinje da se navikava na nju, očigledno bi više voleo da igra bez nje, ali mislim da ako pitate doktora, on mu neće dati izbor", rekao je u nedelju njegov saigrač Aurelijen Čuameni.

Selektor Francuske Didije Dešan zvučao je optimistično da bi njegova zvezda mogla da igra sa maskom za lice. Mbape je od tada učestvovao u utakmici iza zatvorenih vrata protiv lokalnog tima, sugerišući da bi mogao biti spreman da se vrati.

Za Francusku, mnogo zavisi od Mbapeove dostupnosti. Antoan Grizman je igrao u vrhu napada protiv Holandije u Mbapeovom odsustvu, dozvoljavajući Aurelijenu Čuameniju da uđe i pojača centralni vezni red. Ako se Mbape vrati, Grizman će se verovatno vratiti u sredinu, a izostaće Čuameni ili Adrijen Rabio.

Nemačkoj nedostaju odbrambene opcije

Nemac Antonio Ridiger istegnuo je mišić kolena u remiju Nemačke 1:1 sa Švajcarskom na Evru 2024, saopštio je njegov tim u ponedeljak.

Odbrambeni igrač Real Madrida je viđen kako se drži za nogu dok je napuštao teren posle nedeljne utakmice, u kojoj je Nemačka izjednačila rezultat udarcem glavom Niklasa Filkruga u nadoknadi vremena.

Nemačka u ponedeljak nije dala nikakve detalje o Ridigerovom stanju u kratkoj izjavi kojom je potvrdila povredu, niti je naznačila da li će biti sposoban da igra u osmini finala u subotu.

Tanjug/AP

 

Ako Ridiger ne može da igra, Nemačka bi ostala bez jednog od svojih centralnih defanzivaca. Drugi centralni defanzivac iz poslednje utakmice, Džonatan Tah, suspendovan je za osminu finala pošto je dobio drugi žuti karton na turniru.

To će verovatno značiti veću ulogu za Nika Šloterbeka iz Borusije Dortmund, koji je u nedelju zamenio Taha sa klupe. Drugi izbor za centralne defanzivce u timu su Robin Koh iz Ajntrahta iz Frankfurta i Valdemar Anton iz Štutgarta, obojica tek treba da debituju na Evru 2024.

Optužbe na račun UEFA zbog spore reakcije kod povrede Varge

Mađarski napadač Barnabaš Varga trebalo je da bude podvrgnut operaciji u ponedeljak popodne nakon što je slomio nekoliko kostiju lica u sudaru sa golmanom Škotske Angusom Ganom.

Utakmica je prekinuta skoro 10 minuta kako bi Varga mogao da dobije pomoć, pošto je 29-godišnjak odnesen na nosilima i prebačen u bolnicu u Štutgartu.

Mađarski portparol Gergo Sabo rekao je da je Varga "dobro, pri svesti i čeka da bude operisan".

Mađarska je pobedila sa 1-0 dramatičnim golom Kevina Sobota u nadoknadi vremena i sačuvala je šanse da prođe u drugi krug, iako je malo verovatno da će Varga u njemu učestvovati.

Činilo se da je nekoliko Varginih saigrača bilo u suzama dok je napadač lečen na terenu. Držali su ćebad da bi zaštitili Vargu dok ga nije zbrinulo medicinsko osoblje.

Igrači Mađarske su mahnito signalizirali medicinskom osoblju nakon incidenta, a nekoliko ih je od tada progovorilo o tome koliko je vremena trebalo da se ukaže pomoć Vargi, koji je takođe zadobio potres mozga.

Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

 

"Mislim, da, trebalo je tako dugo. Mogu da razumem, svi razumeju protokol i šta treba da čekaju, ali život je važniji od fudbala, onda je važnije zdravlje", rekao je Sobot u ponedeljak.

"Hteli smo da ih nateramo da odu (na teren), nije važno šta će se desiti, i to je problem. Nismo se složili sa njima, zašto nisu odmah izašli (na teren)?", pitao je strelac gola.

Kapiten Mađarske Dominik Šoboslai pojurio je na teren sa nosilima jer se zabrinuo koliko je medicinskog timu vremena potrebno da unesu nosila na teren.

UEFA je uzvratila na optužbe, insistirajući da "nije bilo kašnjenja u lečenju i pomoći Vargi".

"Želeli bismo da pojasnimo da se intervencija lekarskog tima dogodila u roku od 15 sekundi od incidenta, a odmah zatim i drugog lekara na stadionu, kako bi izvršili prvu procenu povrede i pružili odgovarajući tretman, prema uobičajenim medicinskim procedurama“, saopštila je UEFA.

"Kvalifikovani tim hitne pomoći čekao je pored terena, u skladu sa njihovim protokolom, i stigao je sa nosilima čim su lekari zatražili njihovu intervenciju da evakuišu igrača radi njegovog trenutnog prebacivanja u bolnicu", piše u saopštenju.

Komentari (0)

Sport