Fudbal

Španija je apsolutna klasa: Albanija nije kalibar za EURO

Komentari

Autor: Euronews.rs

24/06/2024

-

23:19

Španija je apsolutna klasa: Albanija nije kalibar za EURO
Španija je apsolutna klasa: Albanija nije kalibar za EURO - Copyright Tanjug / AP Photo/Frank Augstein

veličina teksta

Aa Aa

Španci i Albanci su nebo i zemlja. To je bilo očito od prvog minuta utakmice. Luis de la Fuente je izveo svoj tim u izmešanom sastavu, ostavio omiljene igrače prvenstva Lamine Jamala, i Nika Vilijamsa na klupi, ali to apsolutno nikako nije uticalo na dominaciju "crvene furije". Ukoliko je Nemačka po završetku svoje grupe pokazala da je ranjiva, reprezentacija sa Pirineja je samo dokazala koliko je ubedljiva i za sada nedodirljiva. 

Gol odluke na meču pao je u 13. minutu, kada je Feran Tores savladao Tomasa Strakošu jednim elegantnim udarcem sa desnog boka. 

Mora se priznati - Albanija nije kalibar Grupe B na EURO 2024. Iako su Silvinjovi izabranici u prvom kolu mnoge očarali svojim nastupom, onda je do kraja postalo evidentno da ne mogu da se mere sa najboljima, te da zasluženo napuštaju Dizeldorf kao poslednjeplasirani tim. 

Prvi pokušaj na meču imao je Mikel Merino, koji je glavom pokušao neometano iz kaznenog prostora, ali je Tomas Strakoša bio na mestu i uspeo da sačuva svoju mrežu. Samo neoliko sekundi kasnije se u istoj sitaciji našao Hozelu, ali nije iskoristio dobar centaršut Emerika Laporta, prebacivši loptu preko prečke. 

Nisu Španci došli na meč sa Albanijom kako bi pokazali milost i ulili nadu protivniku da može do druge faze, tako da su već u 13 minutu stigli do vođstva. Dani Olmo je poslao dobar pas u prostor ka Fernanu Toresu, iskoristivši pritom nepažnju Marija Mitaja. Fudbaler Barselone je utrčao u kazneni prostor, i levom nogom savladao Strakošu, najavivši debakl.

Međutim, posle prilično agresivnog starta, kao da su se izabranici Luisa de la Fuentea zasitili i shvatili da bi u svakom trenutku meča mogli doći do trijumfa. Razlika u kvalitetu bila je očita upravu u tim trenucima jer, iako se "furija" povukla, uspešno je kontrolisala utakmicu, a Albanci nisu imali ideju kako da oduzmu loptu, a kamoli kreiraju ozbiljnu priliku. 

Jedinu kakvu takvu šansu iz Silvinjove ekipe imao je Kristjan Aslani, koji je uputio jedan silovit udarac u levu stranu Davida Raje, ali je lopta išla po savršenoj visini, tako da se Španac izvio i samo dobio jednu spektakularnu fotografiju sebe za vreme radnog dana, što je ujedno bilai poslednja prilika u prvom poluvremenu. 

Drugi deo igre nije doneo ništa novo. Ponovo su Španci diktirali ritam, a Albanci delovali krajnje beznadežno pred tehnički znatno veštijim veznim redom sa Pirineja. 

Međutim, jedan trenutak je mogao promeniti sve. U 59. minutu je ušaro Armando Broja, verovatno i najkvalitetniji igrač u Silvinjovom sastavu, a samo pet minuta kasnije je imao priliku da preokrene meč. Dobio je jednu čudnu visoku loptu koju je ispred Raje pokušao zahvatiti nogom u letu, i u tome je uspeo, što je vidno iznenadilo golmana Arsenala. Ipak, uspeo je refleksno da odmakne dalje od svoje mreže. 

Aslani je 13 minuta pred kraj meča takođe pokušao sa distance, ali je bio neprecizan, iako je lopta prilično silovito išla ka desnoj stativi španskog gola. 

Za 120 sekunde je i de la Fuenteova ekipa imala šansu da prelomi. Povela se kontra pet na četiri, iz koje je Dani Olmo došao u dobru poziciju za šut levom nogom, ali je u poslednjem trenutku jedan od albanskih odbrambenih igrača stigao u blok, tako da je iz svega proizišao uzaludni korner. 

Poslednju priliku da na meču imao je špic Albanije, Armando Broja. Počeli su nominalni domaćini na meču da bunare i to je relativno moglo da se isplati u 90+1. minutu, kada je fudbaler Fulama došao nenadano do lopte i uspeo da uputi udarac, koji je prilično slabašno naterao Raju tek da se baci u stranu i još jednom pokaže da ga retko ko na ovom meču može ugroziti. 

Albanija je i zvanično ispala sa Evropskog prvenstva sa jednim bodom, dok "crvena furija" nastavlja dalje sa maksimalnih devet poena. 

EURO 2024

Grupa B

Albanija - Španija 0:1 (0:1)
/Tores 13'/ 

Hrvatska - Italija 1:1 (0:0)
/Modrić 55' - Zakanji 90+8'/

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Sport