Novosti

Izgradnja luksuznog hotela na Sejšelima ugrožava stanište džinovskih kornjača

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2024

-

10:08

Izgradnja luksuznog hotela na Sejšelima ugrožava stanište džinovskih kornjača
Kornjače - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Katarska kompanija "Aset" je u pregovorima sa vladom Sejšela o izgradnji luksuznog hotela na jednom ostrvu u blizini arhipelaga Aldabra, čiji je ekosistem pod zaštitom Uneska, a stručnjaci upozoravaju da bi ovakav projekat mogao da ugrozi stanište džinovskih kornjača, piše Guardian.

Aldabra je utočište za oko 150.000 džinovskih kornjača, poznatih po svojoj dugovečnosti i ogromnoj veličini. Mužjaci imaju prosečnu težinu od 250 kilograma, a najstarija kornjača je uginula sa 255 godine.

Organizacije za zaštitu divljih životinja i biolozi tvrde da se projekat ubrzano odvija bez dovoljne analize opasnosti i rizika po ekosistem, prenosi Guardian.

Unesko je saopštio da ga je treća strana obavestila o potencijalnom projektu na Sejšelima, koji bi mogao da utiče na svetsku baštinu atola Aldabra. 

''Unesko prati situaciju i zatražio je dodatne informacije od vlasti Sejšela, podsećajući na potrebu da se zaštiti izuzetna univerzalna vrednost lokacije. Telo UN poslalo je pismo predsedniku Sejšela Vavelu Ramkalavanu u kome je izneo svoje zabrinutosti'', rekao je potparol.

Udruženje Savez za kornjače Indijskog okeana navodi da je ovaj projekat ugrozio reputaciju Sejšela kao globalnog lidera u zaštiti morske životne sredine, kao i da će ''naneti nepopravljivu štetu jednom od najdragocenijih nacionalnih blaga'' ove ostrvske zemlje.

Kompanija Aset je saopštila da je fokus na očuvanju ekosistema, kao i da su završene sve neophodne analize.

''Naš pristup je da zaštitimo vrste. Planiranje i svaka buduća izgradnja biće sprovedena na odgovoran način, u skladu sa najboljom održivom praksom, uz efikasno upravljanje otpadom i vodama, uz obnavljanje biodiverziteta ostrva, koji je bio ozbiljno pogođen poslednjih decenija'', saopštila je ta katarska kompanija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja