Novosti

I za građane Srbije se menja sistem putovanja u EU: Ko će koristiti EES sistem i da li će biti duže čekanje na granici

Komentari

Autor: Euronews

21/08/2024

-

07:01

I za građane Srbije se menja sistem putovanja u EU: Ko će koristiti EES sistem i da li će biti duže čekanje na granici
I za građane Srbije se menja sistem putovanja u EU: Ko će koristiti EES sistem i da li će biti duže čekanje na granici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sistem ulaska i izlaska (EES) iz EU, automatizovani IT sistem za registrovanje putnika iz zemalja koje nisu članice EU, trebalo bi da stupi na snagu 10. novembra, najavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson.

Kada EES postane operativan na jesen, putnici čije zemlje nisu članice EU, a koji ulaze u šengensku zonu suočiće se sa novim graničnim kontrolama.

"Konačno je došao taj trenutak. Možda ste verovali da se to nikada neće dogoditi", rekla je Johanson tokom posete eu-LISA sa sedištem u Talini, agenciji EU zaduženoj za IT infrastrukturu koja stoji iza EES-a.

"Ali, to će se dogoditi. Sve dolazi na mesto. U završnoj smo fazi testiranja. Sada postoji pravi zamah. Prevoznici, operateri, železničke stanice, aerodromi, svi se spremaju za veliki dan"

EES je prvi put trebalo da bude lansiran 2022. godine, ali se suočio sa višestrukim preprekama zbog IT problema i kašnjenja u postavljanju automatizovanih barijera potrebnih na svim međunarodnim kopnenim, pomorskim i vazdušnim granicama u šengenskoj zoni.

Kada postane operativan na jesen, putnici koji nisu iz EU i koji ulaze u šengenski prostor suočiće se sa novim graničnim kontrolama.

Ko će morati da koristi EES?

EES (Entry/Exit System) je sistem koji je uspostavljen od strane Evropske unije radi praćenja dolaska i odlaska državljana trećih zemalja koji putuju u EU. Glavni cilj ovog sistema je poboljšanje bezbednosti, upravljanje migracijama i smanjenje zloupotrebe viznog režima.

Kako Srbija nije članica EU i njeni građani će od 10. novembra morati da se pridržavaju pravila i procedura koje se primenjuju na sve putnike izvan EU.

Putnici će morati da skeniraju svoje pasoše ili drugu putnu ispravu na samouslužnom automatizovanom puntu svaki put kad prelaze spoljnu granicu EU. Ovaj sistem se neće primenjivati na legalne državljane EU ili one koji imaju boravišnu dozvolu u nekoj od zemalja članica.

Sistem će registrovati ime putnika, biometrijske podatke i datum i mesto ulaska i izlaska. Skeniranje lica i podaci o otiscima prstiju će se uzimati svake tri godine i važe za više putovanja u tom periodu.

Primenjivaće se prilikom ulaska u sve zemlje članice EU, osim Kipra i Irske, kao i četiri zemlje koje nisu članice EU, ali jesu u šengenskom prostoru: Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Euronews/Ljljana Pavlović

 

EES se uvodi kako bi se ojačala bezbednost granica i identifikovali putnici koji prekorače dozvoljeno vreme u šengenskoj zoni (90 dana u periodu od 180 dana).

"Sa EES-om ćemo tačno znati ko ulazi u šengenski prostor sa stranim pasošem", rekla je Johanson.

"Znaćemo ako ljudi ostanu predugo, suprotstavljajući se iregularnim migracijama. A EES će otežati kriminalcima, teroristima ili ruskim špijunim korišćenje lažnih pasoša zahvaljujući biometrijskoj identifikaciji, fotografijama i otiscima pristiju", dodala je.

Da li će EES otežati putovanja?

U Velikoj Britaniji i mnogim drugim zemljama postoji zabrinutost da bi EES mogao povećati kašnjenja na graničnim prelazima.

U izveštaju Evropskog saveta koji je objavila neprofitna organizacija Statewatch, različite zemlje izražavaju zabrinutost zbog kašnjenja u primeni EES-a. Prošle godine su rekli da se količina vremena koje će biti potrebno da testiraju sistem pre njegovog lansiranja rapidno smanjio.

Francuske vlasti će vršiti EES granične provere u britanskoj luci Dover, Eurostar i Eurotunnel. One trenutno sarađuju sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva na minimiziranju uticaja sistema na granične tokove i saobraćaj, ali izražavaju zabrinutost zbog potencijalnog vremena čekanja.

Vladine agencije i predstavnici turističke industrije rekli su da će EES verovatno izazvati duge redove u trajektnom saobraćaju od Dovera do Kalea.

Tanjug/Aleksandra Orlić

 

Gaj Operman, ministar saobraćaja u Velikoj Britaniji, od tada je objasnio da će program biti "lagano lansiran kroz šestomesečni period" kako bi proces bio jednostavniji.

"Ako se dogodi situacija u kojoj postoje određene gužve ili kašnjenja, onda odredbe o preventivnim fleksibilnim merama omogućavaju mnogo veću slobodu prolaska vozila, autobusa, kamiona i automobila,“ rekao je on. „To rešava mnoge gužve, kao i mnoge komplikacije.“

I druge zemlje još uvek rade na planovima implementacije EES-a. Evropska komisija je sugerisala da će sistem možda morati da se uvede na postepen i fleksibilan način kako bi se smanjila verovatnoća dugog čekanja na granicama.

Kada će biti uveden ETIAS?

Otprilike šest meseci nakon pokretanja EES-a biće uveden i Evropski sistem informacija i autorizacija putovanja (ETIAS).

ETIAS (European Travel Information and Authorization System) je sistem koji je uspostavila Evropska unija s ciljem unapređenja bezbednosti unutar EU. Ovaj sistem se odnosi na građane trećih zemalja koji putuju u zemlje Šengenskog područja.

Glavne karakteristike ETIAS sistema uključuju obavezan sistem autorizacije - građani zemalja koje ne zahtevaju vizu za ulaz u EU biće obavezni da dobiju ETIAS autorizaciju pre nego što otputuju. To se odnosi na sve posete, uključujući turističke, poslovne i druge.

Postojaće online aplikacija, a proces prijave za ETIAS biće jednostavan - putnici će morati da popune obrazac sa osnovnim ličnim podacima, informacijama o putovanju i eventualnim bezbednosnim pitanjima.

profimedia

 

Prijave će biti automatski obrađene, a sistem će izvršiti bezbednosne provere na osnovu podataka koji se unose. U slučaju potvrdne odgovore, putnik će dobiti autorizaciju, a u slučaju negativnih odgovora, mogu se preduzeti dodatne mere.

ETIAS je prvobitno trebalo da bude operativan od novembra 2023. Međutim, Evropska komisija sada navodi da će stupiti na snagu 2025. godine.

Iako tačan datum nije naveden, EU je ranije nagovestila da će biti uveden pet do šest meseci nakon EES-a.

Putnici će morati da se prijave za ETIAS online pre putovanja po ceni od sedam evra. Kada prijava putovanja bude odobrena, ona će biti povezana sa pasošem i trajaće tri godine.

Komentari (0)

Putovanja