Život

Čaj prija i kad nismo prehlađeni: Sve o napitku koji čak i u Srbiji predstavlja ozbiljnu konkurenciju kafi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/11/2024

-

20:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

I Miholjsko leto je za nama, a hladni dani primorali su s da posegnemo za toplijim jaknama i kaputima. Ovo doba godine takođe je idealno za uživanje u toplim napicima, naročito čajevima.

Iako se u Srbiji ispijanje čajeve do nedavno praktikovalo uglavnom u terapijske svrhe, postaje i sve popularniji kao zamena za kafu.

Katarina Nikolić, menadžerka "Kuće čaja" za Euronews Srbija objašnjava da se sada čajevi piju i zimi i leti i otkriva koje su najpopularniji ukusi iz njihove ponude.

Unsplash/Kelly Sikkema

 

"Najviše čajeva je iz Kine i Japana i to zelenih, crnih čajeva i drugih biljnih čajeva. Neobični su recimo crni čaj sušen na kineskom boru i ulong čaj u kuglicama, koji je sušen na pari mleka", objašnjava naša sagovornica.

Svaki čaj zahteva specifičnu pripremu, a karakteristično za sorte zelenog čaja je da podrazumevaju nešto nižu temperaturu vode - između 70 i 80 stepeni Celzijudsa. 

Crne i biljne, kao i voćne čajeve, potrebno je koristiti ključalu vodu, a u crni može da se doda i mleko - toplo ili hladno. 

A kakvi sve ukusi mogu da se nađu u "Kući čaja" i šta se preporučuje za mršavljenje, pogledajte u priloženom videu.

Komentari (0)

Magazin