Život

Poslednji beogradski šeširdžija: Balkanska ulica već duže od pola veka adresa za one koji traže kape i šešire po meri

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/09/2024

-

10:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Firma "Rade" već decenijama se bavi ručnom izradom kapa i šešira od najkvalitetnijih materijala poreklom iz Srbije, Italije, Slovačke. Pored domaćeg, proizvodi se plasiraju na tržište zemalja u regionu, a i šire.

Radnja postoji od 1950. godine i jedini je brend za ručno rađene šešire i kape u Srbiji. Osnovao ju je Rade Stefanović, po kome i nosi ime, potom ju je nasledio njegov sin Branislav, a onda je posao preuzeo Branislavljev zet Goran Milošević. Danas se ovi šeširi prodaju širom sveta, stigli su čak i do Holivuda.

Glavni majstor vremenom je unapredio posao. U poslu mu pomažu i dve radnice. Iako su uigran tim i mesečno naprave i do 3.000 kačketa, izrada šešira ide dosta sporije, jer su potrebni spretnost, snaga i vreme.

Euronews Srbija

 

"Kao i u svakom poslu, normalno je da imamo poteškoća u nabavci materijala, repromaterijala, izvradi nekih novih modela, ali sve to se nekako prevaziđe i idemo dalje. Treba mnogo da se radi, da bi se sve to napravilo", kaže naš sagovornik, dodajući da je ključni dodatak "ljubav".

Pored trendova, u poslednjih više od pola veka  promenila se tehnologija, pa majstori više ne moraju sve da šiju ručno.

"Sad je to malo olakšano, ali opet vi morate da to sve skrojite. Proces pravljenja šešira traje dva do tri dana, jer postoji proces sušenja, kalupiranja, ukrašavanja...", kaže Milošević.

Proces se isplati, budući da su mnogi njihovi šeširi našli mesto u filmovima koji se snimaju u Srbiji, pa čak i onim strane produkcije. Tako je njihov ručni rad nosio i slavni Džoni Dep u filmu "Minamata".

Komentari (0)

Magazin