Život

Reptil stariji od Ti-reksa: Fosil dinosaurusa sa zelenim kostima izložen u Prirodnjačkom muzeju u Los Anđelesu

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2024

-

20:04

Reptil stariji od Ti-reksa: Fosil dinosaurusa sa zelenim kostima izložen u Prirodnjačkom muzeju u Los Anđelesu
Fosil dinosaurusa sa zelenim kostima na izložbi u Prirodnjačkom muzeju u Los Anđelesu - Copyright Tanjug AP/Richard Vogel

veličina teksta

Aa Aa

Jedini primerak dinosaurusa sa zelenim kostima, herbivora čiji je fosil otkriven 2007. godine u saveznoj državi Juti, naći će se na izložbi u Prirodnjačkom muzeju u Los Anđelesu.

Dinosaurus, nazvan ''Gnatali'', prema mušicama (eng. gnat) koje su se rojile tokom iskopavanja skeleta, bio je biljojed sa dugim vratom i dugim repom dobio je svoju jedinstvenu tamnu maslinasto-zelenu boju od minerala seladonita tokom procesa fosilizacije, prenosi NBC.

Dok su fosili obično smeđi od silicijum dioksida ili crni od minerala gvožđa, zelena je retka budući da se seladonit formira u vulkanskim ili hidrotermalnim uslovima koji obično uništavaju zakopane kosti.

Tanjug AP/Richard Vogel

 

Seladonit je ušao u fosil dinosaurusa kada ga je vulkanska aktivnost učinila dovoljno vrućim da zameni prethodni mineral pre oko 50 miliona godina.

Dinosaurus je živeo pre 150 miliona godina u kasnoj eri jure, što ga čini starijim od Tiranosaurusa reksa koji je živeo pre 66 miliona godina.

Tanjug AP/Richard Vogel

 

''Dinosaurusi su odlično sredstvo za učenje naših posetilaca o prirodi nauke, a šta bolje od zelenog, skoro 25 metara dugog dinosaurusa da ih uključi u proces naučnih otkrića i natera ih da razmišljaju o svetskim čudima!" rekao je Luis M. Kjipe iz Instituta za dinosauruse o otkriću njegovog tima.

Dinosaurus je dobio ime ''Gnatali“ prošlog meseca nakon što je muzej zatražio javno glasanje, a izbori su uključivali Verdi, izvedenicu od latinske reči za zeleno; Maslina, u čast malog zelenog ploda koji simbolizuje mir, radost i snagu u mnogim kulturama; Esme, skraćenica od Esmeralda (smaragd); i Sejdž, prema žalfiji koja se uzgaja u bašti Prirodnjačkog muzeja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin