Život

Objavljeno novo rangiranje najboljih gradova za život: Beč dominira treću godinu zaredom, sunovrat Tel Aviva na listi

Komentari

Autor: EIU

27/06/2024

-

11:10

Objavljeno novo rangiranje najboljih gradova za život: Beč dominira treću godinu zaredom, sunovrat Tel Aviva na listi
AP/Theresa Wey - Copyright AP/Theresa Wey

veličina teksta

Aa Aa

Smatra se jednim od najlepših gradova na svetu koji obavezno treba posetiti, a čini se da je Beč ujedno i nenadmašno mesto za život.

Austrijski grad je ponovo proglašen za grad najprikladniji za život na svetu na godišnjoj listi Economist Intelligence Unit (EIU), koja je objavljena danas.

EIU, sestrinska organizacija The Economista, rangirala je 173 grada širom sveta na osnovu brojnih značajnih faktora, uključujući zdravstvenu zaštitu, kulturu i životnu sredinu, stabilnost, infrastrukturu i obrazovanje.

Beč je na vrhu liste treću godinu zaredom, dobivši "savršene" ocene u četiri od pet kategorija — grad je bio niže ocenjen jedino za kulturu i životnu sredinu zbog očiglednog nedostatka značajnih sportskih događaja.

Savršeni rezultati

Beč je proglašen za grad koji je najprikladniji za život prema EIU Globalnom indeksu životnih uslova.

Odmah iza glavnog grada Austrije, danski Kopenhagen je zadržao drugo mesto, dok se švajcarski Cirih popeo sa šestog na treće mesto na listi.

Australijski Melburn je pao sa trećeg na četvrto mesto, dok se kanadski grad Kalgari izjednačio na petom mestu sa švajcarskim gradom Ženeva.

Kanadski Vankuver i australijski Sidnej su na zajedničkom sedmom mestu, a japanska Osaka i novozelandski Okland zaokružili su prvih 10 na zajedničkom devetom mestu.

Beograd je na "solidnom" 94 mestu, pto je napredak od šest mesta u odnosu na prošlogodišnju listu.

profimedia

 

 

Dok je Zapadna Evropa imala dobre rezultate, sa 30 gradova koji su postigli prosečnu ocenu od 92 od 100, severnoamerički kontinent je zabeležio ukupan pad u ocenama stabilnosti, što se pripisuje "povećanim slučajevima ometajućih protesta" i kriminala.

Na 23. mestu, Honolulu, Havaji, bio je najbolje plasirani američki grad na listi, dok je Atlanta u Džordžiji napredovala četiri mesta na 29.

Los Anđeles je na listi na 58. mestu, dok je Njujork došao na 70. mesto.

"Akutna stambena kriza"

Severna Amerika je postigla najviši prosečan rezultat za obrazovanje. Međutim, ocene za infrastrukturu bile su niže nego prethodne godine u Kanadi zbog "akutne stambene krize", koja je pogodila nekoliko regiona.

"Situacija je posebno zabrinjavajuća u Australiji i Kanadi, gde je dostupnost nekretnina za iznajmljivanje na istorijskom niskom nivou, a otkupne cene su nastavile da rastu uprkos povećanju kamatnih stopa", navodi se u izveštaju.

Vankuver je nazadovao iako je ostao u prvih 10, a Toronto (deveti na listi 2023.) je ispao iz prvih 10 - na 12. mesto.

Švajcarski grad Cirih postigao je besprekorne rezultate u kategorijama obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Glavni grad Velike Britanije London je rangiran kao 45. grad na svetu koji je najprikladniji za život.

U Aziji, Hong Kong je zabeležio najveće poboljšanje rezultata od prošle godine, popevši se sa 61. mesta na 50. zahvaljujući poboljšanju stabilnosti i rezultata zdravstvene zaštite.

Gradovi Ujedinjenih Arapskih Emirata zabeležili su neke od najvećih povećanja rezultata ove godine, sa Abu Dabijem i Dubaijem koji su se popeli na listi, a Rijad, Džeda i Al Kobar u Saudijskoj Arabiji takođe su ostvarili značajan napredak.

U međuvremenu, izraelski Tel Aviv je doživeo jedan od najvećih padova, pao je za 20 mesta na 112. zbog rata između Izraela i Hamasa.

Pad stabilnosti

"Globalna životna sposobnost je delimično porasla u protekloj godini, ali rizici po stabilnost ostaju", rekao je Barsali Batačarija, zamenik direktora industrije u EIU.

"I dalje visoka inflacija praćena visokim kamatnim stopama i drugim ekonomskim preprekama dovela je do još jedne godine čestih protesta širom sveta".

Bilo je malo promena na dnu liste, sa Damaskom, Sirija i dalje rangirana kao najmanje pogodna za život na svetu, dok su libijski Tripoli, Alžirski Alžir i nigerijski Lagos rangirani odmah iznad.

Studija je istakla da nijedan od četiri najniže rangirana četiri grada nije učinio nikakvo poboljšanje u ukupnom rezultatu od 2023.

"Od kada smo sproveli našu anketu, bilo je više slučajeva građanskih nemira i demonstracija širom sveta, kao što su protesti u kampusu širom SAD, što ukazuje na kontinuirani stres na životnu sredinu za koji je malo verovatno da će se ublažiti u bliskoj budućnosti", rekao je Bhattachariia.

Globalni indeks životnih uslova za 2024. - 10 najboljih

1. Beč, Austrija

2. Kopenhagen, Danska

3. Cirih, Švajcarska

4. Melburn, Australija

5. Kalgari, Kanada

5. Ženeva, Švajcarska

7. Sidnej, Australija

7. Vankuver, Kanada

9. Osaka, Japan

9. Okland, Novi Zeland

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin