Zdravlje

Visoka cena estetskih zahvata: Veliki broj žena odlučuje se na operaciju vađenja implanta iz grudi zbog niza simptoma

Komentari

Autor: Euronews

22/07/2024

-

08:09

Visoka cena estetskih zahvata: Veliki broj žena odlučuje se na operaciju vađenja implanta iz grudi zbog niza simptoma
Visoka cena estetskih zahvata: Veliki broj žena odlučuje se na operaciju vađenja implanta iz grudi zbog niza simptoma - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Australiji je poslednjih godina zabeležen drastičan porast uklanjanja implanta iz grudi, jer veliki broj žena iskusi ozbiljne simptome nakon što se podvrgne estetskoj operaciji.

Prema podacima tamošnjeg zdravstvenog registra, procenat žena koje su se odlučile na takozvanu "operaciju eksplantacije", odnosno proces uklanjanja implanta, porastao je sa 0,4 u 2016. na sedam u 2022.

Te brojke uključuju i one žene koje su implante ugradile nakon dijagnoze karcinoma.

Kristina Tamba, dermatološkinja iz Kvinslenda, jedna je od onih koja se odlučila na taj korak.

"Znam da sam uradila pravu star, jer se sad osećam odlično", kaže ona.

Tamba se podvrgla hirurškom uvećanju grudi pre više od deset godina, što joj je, kako kaže, izazvalo simptome poput "gojenja, hormonskih promena, anksioznosi i suicidalnih misli". 

Ona nije jedina: takve nuspojave zahvata prijavile su mnoge žene, a pojedini stručnjaci zbirno ih nazivaju "bolešću grudnih implanta".

Istraživači ističu da to stanje još nije medicinski priznato, ali da zahteva dodatno proučavanje, piše Euronews. 

Bolji osećaj već posle šest meseci

"Uklanjam implante već pet ili šest godina kod osoba koje dolaze jer se ne osećaju dobro, a kod oko 80 posto njih za šest meseci dođe na kontrolu i kaže da se oseća mnogo bolje", kaže dr Piter Vidouson, estetski i rekonstruktivni hirurg Lotus instituta.

Studija koja je sprovedena na Univerzitetu Makari u Australiji pokazala je da se od 226 žena sa implantima, 77 odlučilo na "operaciju eksplantacije", a od tog broja 85 procenata osećalo se mnogo bolje šest meseci nakon procedure.

Studija je prvi pokušaj da se ispita skup simptoma koji pogađa žene sa implantima u toj zemlji.

"Kad imate tako mnogo simptoma i tako mnogo varijabli, potrebno je vreme da se sistematski prođe kroz podatke", kaže Anand Deva, profesor Univerziteta Makari, koji je radio na ovom istraživanju.

Stručnjaci savetuju ženama koje imaju implante da se redovno kontrolišu. 

Prema istraživanju objavljenom u Australazijskom koledžu kozmetičke hirurgije u 2023, uvećanje grudi bila je druga najčešća kozmetička operacija, a čak 26 procenata isptanica se podvrglo toj proceduri.

Komentari (0)

Magazin