Zdravlje

Istraživanje klinike Mejo: Energetski napici povezani su sa iznenadnim zastojem srca

Komentari

Autor: Newsweek

06/06/2024

-

15:46

Istraživanje klinike Mejo: Energetski napici povezani su sa iznenadnim zastojem srca
Istraživanje klinike Mejo: Energetski napici povezani su sa iznenadnim zastojem srca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Konzumiranje energetskih pića može biti povezano sa iznenadnim zastojem srca, otkriva nova studija.

Istraživači sa klinike Mejo upozorili su da ispijanje ovih napitaka, koji često sadrže velike količine kofeina i drugih stimulativnih sastojaka, može biti opasno za osobe sa genetskim srčanim oboljenjima.

Za potrebe ove studije, prenosi Newsweek, tim je pregledao 144 osobe koje su preživele iznenadni srčani zastoj. Sedam pacijenata u ovoj grupi je konzumiralo jedno ili više energetskih pića u vreme kada se dogodio srčani zastoj.

Istraživači su takođe posmatrali vrstu srčanog problema koji su imali pacijenti, kao i uslove u kojima se to dogodilo.

Iako studija nije dokazala da ispijanje energetskih napitaka direktno uzrokuje srčani zastoj, naučnici upozoravaju ljude - posebno one koji su genetski izloženi riziku od srčanih problema - da ih konzumiraju u umerenim količinama.

"Savršena oluja"

Glavni istraživač studije Majkl J. Ekerman, genetski kardiolog na klinici Mejo, rekao je u izjavi: 

"Iako je relativni rizik mali, a apsolutni rizik od iznenadne smrti nakon konzumiranja energetskog pića još manji, pacijenti sa utvrđenim genetskim predispozicijama za bolesti srca treba pažljivo da odmere rizike i koristi od konzumiranja takvih pića".

Međutim, Ekerman je dodao da su brojni potencijalni faktori mogli da doprinesu iznenadnim srčanim zastojima, a među njima i energetski napici.

"Iako se činilo da postoji vremenska veza između potrošnje energetskog pića i iznenadnog srčanog zastoja kod sedam pacijenata, pojavilo se mnoštvo potencijalnih 'agitatora' koji su takođe mogli da doprinesu genetskoj srčanoj aritmiji, kao što su nedostatak sna, dehidracija. dijeta ili ekstremno gladovanje, istovremena upotreba lekova koji produžavaju poremećaj srčanog ritma, ili postpartalni period", rekao je on.

profimedia

 

"Kao takva, preterana konzumacija energetskih napitaka je najverovatnije kombinovana sa drugim varijablama da bi stvorila 'savršenu oluju' faktora rizika, što je dovelo do iznenadnog zastoja srca kod ovih pacijenata".

Tržište energetskih pića brzo raste u čitavoms vetu, a u SAD prodaja je povećana za 73 odsto između 2018. i 2023. godine, navodi Mintel. Međutim, zdravstveni stručnjaci su zabrinuti zbog rizika od konzumiranja napitaka koji sadrže velike količine kofeina i drugih stimulativnih sastojaka, poput taurina i guarane.

Opasno za decu i mlade

Normalna šolja kafe od 2 decilitra sadrži oko 100 mg kofeina. A nivo kofeina u jednoj limenci energetskog napitka može biti i do 300 mg.

Energetska pića su popularna među decom i mladima, koji zbog toga mogu biti izloženi većem riziku od zdravstvenih problema zbog manjeg tela i manje tolerancije na stimulativne supstvance.

"Američka administracija za hranu i lekove (FDA) ne reguliše energetska pića, tako da je istraživanje efekata koje ova pića imaju na naše pacijente od najveće važnosti", rekao je Ekerman.

"Postoje indicije je da visoko stimulativni i neregulisani sastojci menjaju otkucaje srca, krvni pritisak, kontraktilnost srca i repolarizaciju srca na potencijalno pro-aritmičan način".

Potpuni nalazi studije objavljeni su u časopisu Heart Rhythm.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin