Tehnologija

Veštačka inteligencija i pisanje CV-a: Kako ChatGPT može da vam pomogne u pronalasku novog posla

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/09/2024

-

11:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ako tražite novi posao, dobar CV ("Curriculum Vitae") jedan je od ključnih alata za kreiranje prvog utiska kod potencijalnog poslodavca. To pisanje radne biografije čini utoliko težim. Zato je veštačka inteligencija, koja poslednjih meseci pronalazi primenu u mnogim sferama života, našla mesto i kao ispomoć u pisanju rezimea.

Aleksandra Vuković-Manevski iz Agencije za obrazovanje "Top Conference" za Euronews Srbija objašnjava da i besplatni ChatGPT može biti koristan u pisanju CV-a.

"Na toj platformi možete da zadate kriterijume koje su bili traženi za neku poziciju za koju aplicirate i da vam ChatGPT sastavi CV kako biste vi voleli da izgleda, naravno, uz vaše korekcije", objašnjava naša sagovornica.

Sa njom je saglasan i Miloš Turinski iz "Infostuda", najpopularnije platforme za zapošljavanje u Srbiji, koji objašnjava za Euronews Srbija da su svojim korisnicima omogućili da na njihovom sajtu naprave profil koji može da im bude zamenski CV.

"U tom profilu unesete svoje lične podatke, radno iskustvo, ali i svoje veštine i ono što ste naučili na nekim prethodnim radnim mestima. Takođe, tu postoji mogućnost da unesete i vaše obrazovanje i dodatne dokumente, i da samim tim kroz taj profil konkurišete na svaki konkurs koji je raspisan na našem sajtu", objašnjava Turinski.

Unsplash

 

Uveli su i AI alate koji mogu da pomognu korisnicima u nekim aspektima pisanja.

"Oni često ne navedu opise svojih radnih zaduženja, pa, na primer, napišu samo da su radili kao novinari. Onda AI alat popuni i to čime su se bavili: da su pripremali određene priloge, priče snimali intervjue i slično. Naredni AI alat omogućava da imate simulaciju intervjua sa potencijalnim poslodavcem na način tako što će vam postaviti svoja potencijalne pitanja, ali i dati potencijalne odgovore koje možete da pružite", objašnjava naš sagovornik.

Šta poslodavce privlači, a šta odbija

Vuković-Manevski ističe da je značajno da CV koji kandidat šalje potencijalnom poslodavcu ne treba da bude generički - nego prilagođen poziciji za kompaniju za koju aplicira. 

Iako u tome može da mu pomogne veštačka inteligencija, stresni razgovor za posao ipak mora da usledi, a tada je CV podjednako važan kao prvi utisak.

"Za prvi utisak je najbitnije da se kandidat dobro pripremi, da bude profesionalan, da se lepo ponaša i da nastup pripremi što je bolje moguće", objašnjava naša sagovornica.

Ona otkriva i šta je ono što najviše odbija poslodavce. 

"To je nepoštovanje rokova, na primer, kašnjenje na intervju. Onda, tu su i neka prevelika očekivanja kandidata već u startu, na samom intervjuu. Nešto što se često dešava u praksi je da kandidati pokažu negativan stav prema bivšim poslodavcima, čak i kolegama", zaključuje Vuković-Manevski.

Komentari (0)

Magazin