Tehnologija

Odobren prvi sporazum u UN o sajber kriminalu: Strahuje se od zloupotrebe poverljivih informacija

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2024

-

21:45

Odobren prvi sporazum u UN o sajber kriminalu: Strahuje se od zloupotrebe poverljivih informacija
Odobren prvi sporazum u UN o sajber kriminalu: Strahuje se od zloupotrebe poverljivih informacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komitet UN za sajber kriminal odobrio je prvi sporazum koji ima za cilj borbu protiv sajber kriminala, uprkos upozorenjima grupa za ljudska prava da bi taj sporazum mogao da se upotrebi kao alat za državni nadzor.

Sporazum protiv sajber kriminala pokrenula je Rusija 2017. godine, a usvojen je u četvrtak nakon tri godine pregvora, prenosi Euraktiv.

Kako se navodi, tekst ima za cilj da unapredi globalne napore u borbi protiv sajber kriminala, posebno u oblastima kao što su slike seksualnog zlostavljanja dece i pranje novca.

O sporazumu će se glasati u Generalnoj skupštini UN na jesen i on bi trebalo da stupi na snagu kada ga ratifikuje najmanje 40 država članica UN.

Zamenica direktora organizacije Hjuman rajts voč Debora Braun upozorila je da usvajanje sporazuma u UN dolazi ''uprkos oštrim upozorenjima“ vodećih stručnjaka za ljudska prava, Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava, kao i preko 100 nevladinih organizacija zbog straha od zloupootreba poverljivih informacija.

Države bi takođe mogle da traže podatke od provajdera internet usluga.

Istovremeno, Iran je pokušao da eliminiše nekoliko odredbi koje štite osnovne slobode pre usvajanja sporazuma, ali su druge države odlučno to odbile.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin