Nauka

Naučnici pronašli nove dokaze da su složeni oblici života nastali 1,5 milijardu godina ranije nego što se mislilo

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2024

-

09:39

Naučnici pronašli nove dokaze da su složeni oblici života nastali 1,5 milijardu godina ranije nego što se mislilo
Naučnici pronašli nove dokaze da su složeni oblici života nastali 1,5 milijardu godina ranije nego što se mislilo - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Grupa međunarodnih naučnika objavila je da je pronašla nove dokaze u prilog teoriji da su složeni oblici života na Zemlji nastali 1,5 milijardi godina ranije nego što se mislilo.

Tim utvrdio da postoji mogućnost da je bilo uslova za život jednoćelijskih životinja pre 2,1 milijardu godina, prenosi BBC.

Naučnici su u Fransvilu u Gabonu proučavali hemijskih sastav stene u kojoj su pronašli visok nivo kiseonika i fosfora, nastale usled sudara dve kontinentalne ploče.

Na steni je pronađeno i nešto što podseća na fosil drevnih organizama, za koje naučnici veruju da se nisu širili i da su na kraju izumrli. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Precambrian Research.

Nova teorija predstavlja veliko odstupanje od konvencionalnog naučnog mišljenja da je život životinja počeo pre oko 635 miliona godina, navodi BBC.

Profesor Ernest Či Fru sa Univerziteta u Kardifu u Velsu u Velikoj Britaniji, koji je radio na ovom istraživanju sa međunarodnim timom naučnika, rekao je za BBC da bi, ako je njegova teorija tačna, ti oblici života bili slični sluzavoj plesni - jednoćelijskom organizmu koji se razmnožava pomoću spora.

Či Fru je rekao da je njegov rad pomogao da se dokažu ideje o procesima koji stvaraju život na Zemlji jer su u Gabonu na steni pronađeni fosili.

Sa druge strane, profesor Grejem Šilds sa Univerzitetskog koledža u Londonu, koji nije bio uključen u istraživanje, kaže da s rezervom gleda na takav zaključak i smatra da je potrebno više dokaza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin