Nauka

Revolucionarna tehnologija omogućila naučnicima da uživo posmatraju razvoj fetusa (VIDEO)

Komentari

Autor: Science Alert

09/07/2024

-

08:05

Revolucionarna tehnologija omogućila naučnicima da uživo posmatraju razvoj fetusa (VIDEO)
Revolucionarna tehnologija omogućila naučnicima da uživo posmatraju razvoj fetusa (VIDEO) - Copyright Youtube/Institute for Molecular Bioscience/Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici su zahvaljujući savremenim tehnologijama prvi put dobili mogućnost da uživo posmatraju razvoj embriona, što otvara mogućnost boljeg razumevanja potencijalnih uzroka zdravstvenih problema koji se javljaju u najranijim fazama nastanka novog života.

Oni su, naime, posmatrali razvoj embriona prepelice, tako što su uzgajali specijalnu sortu čije ćelije nose fluorescentne peptide, vidljive pod skenerom. 

To je značilo da su po prvi put mogli da vide kako ćelije migriraju i spajaju se kako bi formirale organe.

"Prvi put smo u visokoj rezoluciji i realnom vremenu snimili važan rani razvojni proces. Sve do sada naše znanje o razvoju nakon implantacije potiče od proučavanja statičnih slajdova", kaže za Science Alert Melani Vajt, razvojna biološkinja Univerziteta u Kvinslendu.

Tim je snimio rane faze formiranja srca, mozga i kičmene moždine uz pomoć niza različitih mikroskopa. 

Osim toga što su dobili fascinantan uvid u rane faze života, naučnicima je ova studija važna i zbog otkrivanja uzroka pojedinih urođenih defekata, a u planu je niz novih eksperimenata.

"Naš cilj je da nađemo proteine i gene koje ćemo u budućnosti moći da targetiramo ili koristimo za skrining kongenitalnih urođenih defekata. Vrlo smo uzbuđeni zbog mogućnosti koju nam ovaj novi model sa prepelicama nudi", dodala je Vajt.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "The Journal of Cell Biology".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin