Aktuelno iz kulture

Džodi Foster: Vreme je da žene uđu u posao, iako se stvari nisu mnogo promenile

Komentari

Autor: Variety/Deadline

11/07/2021

-

08:14

Džodi Foster: Vreme je da žene uđu u posao, iako se stvari nisu mnogo promenile
Džodi Foster - Copyright Tanjug AP/Vianney Le Caer/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Džodi Foster uručena je počasna Zlatna palma na otvaranju 74. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, a potom je priznata američka glumica, rediteljka i producentkinja bila i specijalna gošća festivalskog programa "Randez-Vous". Tokom ovog razgovora sa prisutnom publikom je podelila iskustva iz dosadašnje karijere, ali i poneki detalj iz privatnog života.

Iako je glumački debi imala sa samo tri godine, Fosterova nikada nije naučila kako da se "izbori" sa medijima. Ne voli publicitet, jer je i po prirodi, kako kaže, stidljiva, niti rado deli pojedinosti iz privatnog života. Umela je i da napusti intervju kad bi joj novinar postavio pitanje o seksulanoj orijentaciji ili, na primer, da li je Mel Gibson otac njeno dvoje dece. Da se prijatnije i bolje nosi sa popularnošću nisu doprinele ni neprijatnosti koje je imala sa dvojicom fanova, koji su je proganjali i čak pretili smrću.

U Kanu je sada ispričala i kako je dva puta prkosila majci (koja se bavila filmskom produkcijom, prim. autr.). Prvi put kada je otišla na Jejl, gde je diplomirala na afro-američkoj književnosti, a drugi kada je ubrzo pošto je osvojila nagradu "Oskar" za ulogu u filmu "Optužena" odlučila da režira.

Jejl je, podsetimo, upisala kao već popularna glumica, koja iza sebe ima i zavidnu karijeru, a na studijama je provela pet godina i završila sa najboljim ocenama.

"Majka mi je oba puta govorila da je to loša ideja. Kad sam odlučila da režiram, bila sam na vrhuncu glumačke karijere, u tom trenutku sam dakle mogla da zaradim i više novca, i tako je razmišljala moja majka i govorila da mi je veoma loš izbor. Nisam slušala i veoma sam srećna zbog toga", istakla je Fosterova na tečnom francuskom jeziku, kojim je govorila sve vreme pomenutog razgovora u Kanu, a prenosi Variety.

Tanjug AP/Vianney Le Caer/Invision/AP

Džodi Foster je primila počatnu Zlatnu palmu

Zvezdana karijera ove višestruko nagrađivane glumice nije se zaustavila, kako joj je i majka predviđala. Ali prema rečima Fosterove nije uvek sve išlo po planu i teklo glatko.

Kao primer je navela to što je dok je vodila producentsku kuću napravila nekoliko lepih filmova, koji ipak nisu ostvarili uspeh na blagajnama, te bi to mogla smatrati vrstom neuspeha. To je, kako je dodala, svakako nešto što zna pomalo da uznemiri Holivud.

"Izašao je film, u koji sam uložila sve što sam imala, a na konferenciji za medije me je dočekao čovek sa rečima da mu je žao što se na premijeri nije pojavilo mnogo publike. Pomislila sam - da, to jeste neuspeh, a zaista sam i sama osetiljva na neuspeh. Ali dobro, bio je to za mene vrlo dobar, kreativan period. Nismo snimili neke ogromne filmove, ali jesmo neke lepe i to sa odličnim ljudima i zbog toga sam vrlo ponosna", istakla je zvezda kultnog filma "Kad jaganjci utihnu".

Tugovala za psom, dok je bila u Kanu sa ekipom kultnog "Taksiste"

Diplomatski je izbegla odgovor da li će je publika videti u nekom Marvelovom ostvarenju rečima da su to zaista sjajni filmovi, ali da ima dovoljno prostora za sve, a "svi smo mi ipak različiti", prenosi Deadline.

Njen prvi susret sa Kanom, bilo je povodom premijere filma "Taksista" 1976. Za tada tinejdžerku, sve je bilo komlikovano iskustvo.

"Spremajući se za Kan uginuo mi je voljeni pas Napoelon. Tinejdžerka se potajno nosila sa tugom dok je bila pod reflektorima. Bilo je sresno biti sa svim tim ljudima, ali imala sam utisak da je sve to bilo značajno", ispričala je Foster.

Raditi sa rediteljima kao što su Martin Skorzese, Spajk Li, Dejdvi Finčer, Klod Šabrol i Žan Pjer Žanet, za nju je samo dokaz da je "čitava karijera bila jedna velika filmska škola."

Na portalu IMDb piše da se Džodi Foster kao glumica do sada pojavila u 81 ostvarenju, 10 je potpisala kao rediteljka i osam kao producentkinja.

"Sada jeste vreme da žene uđu u posao, mada se stvari nisu u potpunosti promenile, ipak postoji svest", istakla je glumica, koja prema sopstvenim režima od šeste godine želi da se bavi režijom.

Zahvalna je na prilikama koje je dobija, ali ipak navodi da se i dalje iznenadi mikroagresijom onih koji pokažu pravo lice kad dobiju moć da upravljaju.

"Ponekad imam problema sa producentom koji je ispred mene i koji je malo i agresivan, a ja sam uvek smirena i neću ga udariti ili vrištati, neću ni plakati. Moja je odgovornost, eto, nažalost, pomalo i da edukujem te ljude sa kojima radim", dodala je Foster.

Promo

U novom filmu "Dnevnik iz Gvantanama" koji će gledati publika na Paliću

Njen novi film, "Dnevnik iz Gvantanama" u režiji Kevina Mekdonalda, biće prikazan u okviru Glavne takmičarske selekcije ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić. Ovogodišnje, 28. izdanje festivala biće održano od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, a u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura