Aktuelno iz kulture

"Terrifier 3" je tako brutalan, da ga u Novom Pazaru mogu gledati samo punoletni: Sve o filmskom klovnu koji šokira svet

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/10/2024

-

19:30

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Film "Terrifier 3" koji je nedavno počeo da se prikazuje u bioskopima širom Srbije, postao je prvo ostvarenje za koje se karte u Kulturnom centru Novog Pazara mogu dobiti isključivo uz ličnu kartu.

Reč je o serijalu producenta i reditelja Damijena Leonea, u čijem je središtu zastrašujući klovn Art, serijski ubica koji na najkrvavije načine ubija svoje žrtve.

To je takođe i jedan od najuspešnijih nezavisnih horor hitova u poslednjih nekoliko godina, a drugi deo tog filma inkasirao je više od 15 miliona dolara u bioskopima širom sveta, uprkos tome što je njegov budžet iznosio samo 250.000 dolara.

Da je reč o filmu koji nije za svakoga, dokaz je i to da su prisutni na premijeri u Londonu na ulasku u salu dobijali kese, u slučaju da im pozli, a događaj je pre kraja napustilo jedanaestoro ljudi. 

Pored toga, u Francuskoj, koja ima vrlo liberalan odnos prema filmovima, postao je prvi film sa "18+" oznakom posle dvadeset godina.

Prinskrin/Youtube/Movie Trailers Source

 

Međutim, za mnoge ljubitelje žanra, to samo može biti dokaz da je reč o ostvarenju koje se "ne propušta", pa je i dvadesetak dečaka i devojčica u Novom Pazaru kupilo karte da ga pogleda. 

Za to su saznali njihovi roditelji, koji su odmah kontaktirali Kulturni centar i insistirali da se ulaz na projekcije zabrani maloletnicima.

Glumica Lejla Pluncević iz Novog Pazara smatra da je reč o ispravnom potezu roditelja i Kulturnog centra.

"Treba biti pažljiv i birati kakve filmove će deca gledati. Mislim da je potez Kulturnog centra Novog Pazara dobar je zato što pokazuju odgovornost prema mlađoj populaciji i naravno prema sebi kao instituciji. Nisam upoznata sa detaljnim sadržajem ovog filma, ali sam videla neke scene koje apsolutno nisu prikladne za decu", kaže Pluncević za Euronews Srbija.

Iz Kulturnog centra Novog Pazara potvrdili su nam da će sva deca koja su kupila karte moći da dobiju novac nazad.

Kako je klovn Art postao mim

Demijen Leone, koji je po sopstvenom priznanju veliki ljubitelj horora, stvorio je lik klovna Arta 2006. za svoj film "Deveti krug". Imao je ideju da napravi legendarnog filmskog monstruma, poput Fredija Krugera ili Penivajza, a pošto je smatrao da su klovnovi ubice u dotadašnjim filmovima bili suviše "obični", napravio je potpuno nemog, nezaustavljivog i neverovatno nasilnog ubicu, u čijoj pojavi i postupcima ima i mnogo crnog humora.

Nakon početnog uspeha kratkog filma na "Backseat" filmskom festivalu, snimio je još jedan kratki film pod nazivom "Terrifier" 2011, a nakon toga dve godine kasnije dobio poziv da učestvuje u snimanju antologijskog horora "All Hallow's Eve" producenta Džesija Bageta, gde je njegov segment bio jedan od najuspešnijih.

Ohrabren uspehom, Leone je 2015. pokrenuo prikupljanje sredstava za snimanje prvog dugometražnog filma, koji je premijerno prikazan godinu dana kasnije na "Telluride" festivalu, a u bioskopima se našao 2018.

Već tada, lik klovna Arta postao je prepoznatljiv, naročito među ljubiteljima žanra, a reditelj je konačno dobio i ozbiljnija sredstva, koja je uložio u snimanje još krvavijeg "Terrifier 2".

Iako su takvi filmovi po pravilu rezervisani samo za okorele fanove horora, zahvaljujući popularnosti mimova zasnovanih na liku klovna Arta, ipak je našao put i do regularnih bioskopa.

Novi nastavak smešten je u period oko božićnih i novogodišnjih praznika, a krvavih scena ima na pretek. 

Iz distributerske kuće Blitz Film Srbija su u najavama za "Terrifier 3" poručili: "Ovaj film sadrži scene grafičkog nasilja i brutalne prikaze horora. Gledaocima sa slabim srcem, sklonošću vrtoglavici ili osetljivim stomakom savetuje se poseban oprez. Već je bilo brojnih slučajeva nesvestice i povraćanja u bioskopima. Za one koji odluče da nastave, upozoreni ste..."

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Zašto ljudi vole serije o istinitim zločinima: Netfliksova "Čudovišta" ponovo probudila interesovanje za braću Menendez