Aktuelno iz kulture

Ansambl Stanislav Binički održao koncert u Pragu, prisustvovali Selaković, Zeman

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

22:42

Ansambl Stanislav Binički održao koncert u Pragu, prisustvovali Selaković, Zeman
Ansambl Stanislav Binički održao koncert u Pragu, prisustvovali Selaković, Zeman - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Stanislav Binički nastupio je večeras u Koncertnoj dvorani Akademije muzičkih umetnosti u Pragu. Koncertu, u okviru manifestacije "Mesec srpske kulture u Pragu“, prisustvovali su ministar kulture Nikola Selaković, ambasador Srbije u Češkoj Republici Berislav Vekić, izaslanik odbrane Republike Srbije u Češkoj na nerezidencijalnoj osnovi pukovnik Nenad Milojević, predstavnici Vlade Češke, članovi diplomatskog kora, bivši predsednik Češke Miloš Zeman, srpski državljani koji žive i rade u Češkoj i brojni gosti.

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je značaj manifestacije posvećene srpskoj kulturi u Češkoj Republici, kao i koncerta Umetničkog ansambla "Stanislav Binički“ u Pragu.

"Čast je nositi ime autora prve srpske opere i mnogih dela koja su postala, rekao bih suštinski deo srpskog nacionalnog bića, ne samo u muzici. Ona žive u taktovima kojima kuca srce jednog naroda, srpskog naroda, kada je najponosnije", rekao je Selaković.

Čitav Mesec srpske kulture, u svojim brojnim i veoma sadržajnim manifestacijama zajednički je praznik naše dve zemlje, rekao je Selaković i na tome čestitao našoj Ambasadi u Pragu i svima koji su posvećeno radili na ovom bogatom programu.

"Zato je i dobro da na taj praznik nastupi upravo ansambl Stanislav Binički. Kada svira 'Binički', to nikada nije još samo jedan koncert, a pogotovo ne u Pragu. To je nešto mnogo više. U svetlu zajedničke istorije, negujemo kulturu sećanja i to nas zbližava", naglasio je Selaković.

Pozdravljajući prisutne u ime Ansambla, potpukovnik Aleksandar Đurov istakao je da je čast nastupati povodom obeležavanja "Meseca srpske kulture u Pragu“ kada Ansambl obeležava jubilej - 125 godina postojanja.

"Veoma smo prisutni na kulturnoj i umetničkoj sceni u zemlji, svakodnevno izvodeći s jednakim uspehom koncerte klasične, rodoljubive, filmske, narodne, duhovne i popularne muzike, ali i protokolarne nastupe na najvišem državnom nivou", rekao je on.

Veliko interesovanje za ansamblom među istaknutim domaćim i inostranim muzičarima, muzičkim festivalima i institucijama kulture donela im je, kako kaže, privilegiju da sarađuju sa najboljima i učestvujemo u projektima najvišeg umetničkog kvaliteta.

"Ta privilegija nosi sa sobom i čast da predstavljamo našu kulturu i tradiciju i izvan granice Srbije, što sa zadovoljstvom i velikim uspehom i činimo", istakao je potpukovnik Đurov.

Bivši predsednik Češke Miloš Zeman rekao je da mu je izuzetno drago što je u prilici da prisustvuje koncertu povodom "Meseca srpske kulture u Pragu“.

"Znate da je poznato da sam dobar prijatelj Srbije i zato mi je veoma drago što sam ovde. Želim vam puno interesantnih susreta sa prijateljima Srbije. Nedavno sam se sastao s predsednikom Vučićem povodom proslave mojih skromnih 80 godina i zato sam ovde da ponovim svoju trajnu podršku i prijateljstvo sa Srbijom, sa srpskom nacijom čija je glavna osobina hrabrost i čestitam joj na hrabrosti, jer u savremenom svetu hrabrost je veoma retka", rekao je Zeman.

Publika je bila u prilici da uživa u raznolikom repertoaru Umetničkog ansambla na kome su se našli poznati aranžmani: „Gardijski marš“, „Srpski kadril“, „Pod sjajem zvezda“, „Devojko mala“, „Milunkin valcer“, „Pukni zoro“, „Merakli čoček“, teme iz simfonije broj 5 „Iz novog sveta”, u izvedbi simfonijskog orkestra i Mešovitog hora, kojim su dirigovali potpukovnik Igor Mitrović i Katarina Božić.

Na večerašnjem koncertu nastupili su i solisti Ansambla major Duško Trnavac na klarinetu, kao i vokalni solisti Biljana Vasiljević Mitrović, Marijana Radosavljević, Dragan Milanović i Svetozar Vujić, dok je dirigent Katarina Božić izvela numeru "Vila sa Košara“. Posebnu pažnju publike privuklo je izvođenje kompozicija "Marš na Drinu“, „Tamo daleko“, kao i "Govorne fuge“ kompozitora Aleksandra Vujića i kompozicija Kornelija Stankovića "Što se bore misli moje“.

Manifestaciju "Mesec srpske kulture u Pragu“ organizuju Ambasada Republike Srbije u Pragu zajedno sa srpskim udruženjem „Luka Prag“ u okviru koje se organizuju brojne izložbe, koncerti, a ujedno promoviše srpska kuhinja, turističke destinacije naše zemlje, kao i časopis dijaspore "Srpska frekvencija“.

Komentari (0)

Kultura