Aktuelno iz kulture

Komičar Saša Srbulj za Euronews Srbija o političkoj korektnosti i humoru: Teško je biti uvređen i nasmejan u isto vreme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2024

-

18:09

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

StandUpFest, koji se ove godine održava četrnaesti put u Beogradu i treći put u Novom Sadu, okuplja probranu ekipu stand up komičara sa domaće, regionalne i internacionalne scene. 

Mesta festivalskih dešavanja u Beogradu biće BitefArtCafe i Teatar "Vuk", dok će novosadska publika pratiti nastupe na Sceni Radničkog doma.

Poslednje festivalske večeri, u subotu 19. oktobra na Sceni Radničkog doma u Novom Sadu, na programu je Internacionalno veče stand-up komedije na engleskom jeziku na kom će, između ostalih, nastupiti i komičar Saša Srbulj, koji već godinama ima njujoršku adresu.

Srbulj je tim povodom bio gost Euronews Jutro najavio interesantan nastup, sa Denisom Alekse i Ljubicom Popović i to na engleskom jeziku, a večeras će na srpskom zabavljati Zrenjanince u "Kafematu".

On je tvorac popularnog comedy specijala "Artificial Ignorance" na Amazon Prime-u, a redovno nastupa u prestižnim klubovima Njujorka i širom SAD-a. Ipak, kaže da domaća stand-up scena ne zaostaje mnogo za američkom.

"Ovde je scena već razvijena i već ima raznih žanrova stand-up komedije. Tamo ih, naravno ima više i duže traje, ali sve se ovde brže razvija", kaže naš sagovornik.

On kaže da nema puno razlike ni u tome kako komičari grade svoju karijeru.

"To je uvek trudom ili vezama, kao i u svemu ostalom. Industrija zabave nije toliko fer i ako je to nešto što očekujete, nemojte da uđete u nju. Ali, generalno, u stand-up se ulazi uglavnom preko open mic večeri, a zatim vežbanjem, upoznavanjem ljudi, nastupima na drugim mestima", kaže Srbulj.

Među komičare koji njega zasmejavaju, ubraja Džordana Džesopa, Ranana Heršberga, Erika Njumena i Marka Gerbera, koji su mu i prijatelji.

Iako je u današnje vreme mnogo lakše uvrediti nekoga, nego pre, Srbulj kaže da se politička korektnost koristi kao marketinško sredstvo.

"Ako zasmejete ljude, nije bitno - teško je biti uvređen i nasmejan u isto vreme", smatra komičar.

A o tome kako se gradi karijera u stand-up komediji i kako komičari uspevaju da privuku pažnju publike, pogledajte u priloženom videu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura