Aktuelno iz kulture

Muzika slobode kao "razgovor bez reči": Novosadski džez festival ugostio svetske zvezde živopisnog žanra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2024

-

08:41

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Glavni koncertni program 26. Novosadskog džez festivala doneo je pravi džez spektakl na scenu "Jovan Đorđević" Srpskog narodnog pozorišta uz velike svetske zvezde kao što su Siril Eme, Kamila Džordž i Antonio Sančez.

Nakon svečanog otvaranja predvođenog istaknutim saksofonistom Jovanom Maljokovićem, usledili su koncerti Antonia Faraa, uz Balance Tribute Trio i kvartet Julije Hulsman. Nesvakidašnji muzički aranžmani oduševili su džez sladokusce već prve večeri festivala, te je publika u sjajnoj atmosferi "ušla" u vikend-džez raspoloženje. 

Farao za Euronews Srbija ističe da je publika u Novom Sadu izuzetno topla.

"Rado nas dočekuju kad ovde sviramo i odlično se osećam. Džez je sjajan, jer si slobodan. To je muzika slobode - ne moraš da poštuješ pravila. I to je muzika sa najviše uticaja na svetu - sa uticajem brazilske, rok, klasične muzike... Možeš se slobodno kretati", kaže muzičar.

Program druge večeri otvorio je Antonio Sančez, četvorostruki dobitnik "Gremi" nagrade i čovek koji je zaslužan za muziku iz filma "Čovek ptica" (“Birdman”) Alehandra Inaritua koji je osvojio četiri Oskara, uključujući Oskara za najbolji film. Jedan od najiščekivanijih nastupa ove godine opravdao je ovaj epitet, a prema kritikama publike, čak i nadmašio očekivanja. Kompozitor Munir Hosn doneo je brojnoj publici primese zvukova bliskog istoka pomešane sa Argentinom i Kubom, te podigao prisutne na noge. 

Euronews Srbija

 

Mina Kočić, urednica festivala, kaže da je festival iz godine u godinu raste i transformiše se.

"Novosadski džez festival već 26 godina menja forme, broj dana, sate, dane, menja prostore... Traži način kako da u najboljem segmentu prezentuje domaće izvođače, kako bi stali rame uz rame sa svetskim izvođačima, jer naši muzičari nisu ni po jednom merilu lošiji", ističe naša sagovornica.

Naprotiv. Vladimira Kostadinovića, koji je ove godine sa Balance tribute triom otvorio Novosadski džez festival, prestižni muzički časopisi nazivaju jednim od najboljih džez bubnjara današnjice. Pet puta je nastupao u Novom Sadu, ali nikad kao frontmen svog benda. A to mu je, kaže, želja. Da domaćoj publici predstavi album koji je nedavno snimio u Njujorku. 

"Imam zaista sjajne umetnike na tom albumu", kaže Kostadinović za Euronews Srbija.

"Meni je svaki nastup u Srbiji, pošto živim u Austriji već 24 godine - praznik. Da li je to Novi Sad, Beograd, Kovin, odakle ja potičem, Pančevo.. Koji god grad. Čast mi je i zadovoljstvo da mogu da predstavim nešto što stvaram već godinama", dodaje muzičar.

Nezaboravne koncerte poslednje večeri priredile su žene sa bogatim karijerama u celom svetu – Siril Eme i britanska saksofonistkinja Kamila Džordž, a posetioci će ovogodišnji festival pamtiti i po neverovatnoj energiji na bini pozorišnog kluba "Trema" na kojoj se dešavala prava džez magija. 

Džulija Hulsman koja je nastupala prve večeri festivala kaže da nije imala velika očekivanja od festivala, ali da se prijatno iznenadila kada je pogledala program i videla da nastupaju vrhunske kolege. 

"Za mene, džez muzika je, možda je to velika reč, ali to je sloboda, jer mogu da radim šta želim u datom trenutku. Zbog improvizacije to može biti drugačije svaki put. Mogu da unesem svoju ličnost u muziku i da u trenutku odlučim hoću li levo, desno, dole ili gore i to će uticati na ono što ostali rade. To je kao razgovor bez reči", kaže Hulsman za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura