Aktuelno iz kulture

Umetnička kolonija u "srpskoj Provansi": Kako su polja lavande u selu Tamnjanica privukla umetnike iz celog regiona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2024

-

08:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Polja lavande u selu Tamnjanica kod Bele Palanke početkom leta postaju jedinstvena galerija pod vedrim nebom. Slovenac Gorazd Čuk došao je ovde zbog proizvodnje organskog aromatičnog bilja, a onda, inspirisan živopisnim predelima, odlučio da osnuje i umetničku koloniju. "Pigmalion" okuplja umetnike koji ovde stvaraju, druže se i pronalaze inspiraciju za nova dela.

"Lepote ovog kraja, pogled prema Svrljiškim planinama i Suvoj planini dali su mi ideju. Volim umetnost i kad sam dolazio ovde znao sam da ću ovde organizovati druženje sa umetnicima. Prvu koloniju smo radili 2017. Od tada je ovde prošlo više od 120 umetnika iz celog sveta. Svi kažu da ih prostor inspiriše, da ih ova energija tera da rade dobro, i brže", kaže Čuk za Euronews Srbija. 

Jedan od učesnika kolonije, Petar Ćujo iz Hrvatske, kaže da se još 2020. zaljubio u krajolik.

Euronews Srbija

 

"Kad čovek ovde dođe, odmori se uz rad. Ovde je 12 skulptura - deset belih i dve crne - iz mog ciklusa koji godinama radim. To su stilizovana ženska tela, čiste forme. Bele skulpture su ovde zbog kontrasta, jer je lavanda u svom najboljem cvatu i hteli smo dobiti taj kontrast ljubičastog i belog. Kamen je čist i miran, dok je lavanda titrava i šarolika. Jedno smiruje drugo - kompatibilni su", objašnjava Ćujo.

Gorazd Čuk kaže da je potencijal područja veliki.

"Svaki dan ovde dolazi 15-20 ljudi, slikaju se u poljima lavande. Svakako bi tu mogla biti neka turistička ponuda sa spavanjem i gastronomskim specijalitetima, ali put je loš i nema vode, a bez toga nema turizma", kaže naš sagovornik.

Ipak, upravo zbog netaknute prirode, ovde se proizvode eterična ulja koja završavaju na francuskom tržištu, prirodna kozmetika, domaća hrana, rakija, vino. Potencijala ima, vrednih ljudi takođe. Neophodno je malo ulaganja da ovaj siromašni kraj ili, kako ga neki zovu - "srpska Provansa" - oživi i privuče turiste kojima će, osim živopisnih pejzaža, imati šta da ponudi.

Komentari (0)

Kultura