Aktuelno iz kulture

Večeras premijera predstave "Sjaj zvezda na plafonu": Emotivna priča 13-godišnjakinje koja je izgubila majku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2024

-

15:56

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Malom pozorištu "Duško Radović" u okviru Scene za mlade večeraš će premijerno biti izvedena predstava po romanu Juhane Tidel "Sjaj zvezda na plafonu" u režiji Damjana Kecojevića.

U pitanju je švedski roman koji je spisateljica napisala sa svega 18 godina, po sopstvenom iskustvu, o traumatičnom gubitku majke u pubertetu. Predstava je preporučena deci, odnosno adolescentima starijim od 12 godina, a posle današnje premijere slede dve prve reprize 11. i 15. oktobra.

"Mislim da na ovaj način, kroz pozorište možemo da dopremo do dece na načine na koje ne bismo mogli drugačije. Kroz ovakve pipave teme možemo da razvijamo empatiju kod dece, oni kroz predstavu mogu da uče i kako da se postave prema drugarima koji prolaze kroz neke slične situacije. Ipak gubitak roditelje je dosta traumatično, pa mora biti jasno i deci koja prolaze kroz to da su sva osjećanja zapravo normalna – ne samo tuga već i stid i bes", rekla je za Euronews Srbija producentkinja predstave Olivera Kecojević.

Ona je istakla da je u pitanju veoma emotivna predstava, te da su i sami glumci na prvim čitaćim probama rasplakali, ali opet naglašava da je suštinska poruka predstave slavljenje života, te će sve gledaoce ova predstava da stavi na "emotivni rollercoster".

"Rad na predstavi je bio takav da su oni uživali i smejali se, jer predstava zapravo slavi život. Ljudi ne treba se plaše da dođu u pozorište zato što je tema teška. Naprotiv, baš slavi život ima neki, da kažem, katarzični momenat", objasnila je.

Kecojević ističe da ansambl čeka "vatreno krštenje" u petak kada dolazi grupa školaraca.

"Tada ćemo dobiti neku pravu povratnu informaciju. Deca umeju da budu užasno glasni i da reaguju, pa kao deca, ali i generacije su drugačije i čekam taj petak da vidim kakve će reakcije biti", podvlači ona.

Predstava je i humanitarnog karaktera. S obzirom na to da majka protagonistkinje u predstavi oboli od raka dojke, zarada od reprize 15. oktobra ići će Savetovalištu Jefimija iz Užica, organizaciji koja se bavi podrškom ženama koje su obolele i koje su prošle kroz ovaj lečenje.

 

 

Komentari (0)

Kultura