Aktuelno iz kulture

Nobelova nagrada za književnost pripala spisateljici Han Kang iz Južne Koreje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2024

-

13:03

Nobelova nagrada za književnost pripala spisateljici Han Kang iz Južne Koreje
Nobelova nagrada za književnost pripala spisateljici Han Kang iz Južne Koreje - Copyright Tanjug/AP/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost je Hang Kang iz Južne Koreje. 

Kako se navodi na zvaničnom sajtu, Nobelova nagrada za književnost 2024. dodeljuje se južnokorejskoj književnici Han Kang, "za njenu intenzivnu poetsku prozu koja se suočava sa istorijskim traumama i razotkriva krhkost ljudskog života".

Han Kang se u svom opusu suočava sa istorijskim traumama i u svakom svom delu razotkriva krhkost ljudskog života. Ona ima jedinstvenu svest o povezanosti tela i duše, živih i mrtvih, a u svom poetskom i eksperimentalnom stilu postala je inovator u savremenoj prozi, piše u saopštenju.

Rođena je u južnokorejskom gradu Gvangdžu pre nego što se, sa devet godina, preselila sa porodicom u Seul. Potiče iz intelektualne porodice, a njen otac je bio ugledni romanopisac.

Pored pisanja, posvetila se i umetnosti i muzici, što se ogleda kroz čitavu njenu književnu produkciju.

Od 1901. godine dodeljeno je 116 Nobelovih nagrada za književnost. Pravo predlaganja kandidata za nagradu imaju članovi Akademije, članovi akademija i društava sličnih njoj po članstvu i ciljevima, profesori književnosti i jezika, bivši nobelovci za književnost, predsednici književnih organizacija koje su reprezentativne.

Predlozi u pisanoj formi za ovogodišnjeg laureata moraju da stignu u Nobelov komitet do 31. januara, koji predloge razmatra u aprilu daje na odobrenje Akademiji preliminarnu listu kandidata, koja sadrži oko 20 imena. Počasni autor obično prima nagradu od oko milion dolara, a uručuje se 10. decembra na Dan Nobela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura