Aktuelno iz kulture

Emocije o promeni: Izložba "One Heart Lost. Retry?" umetnika koji dolaze s ruskog govornog područja

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2024

-

15:13

Emocije o promeni: Izložba "One Heart Lost. Retry?" umetnika koji dolaze s ruskog govornog područja
Emocije o promeni: Izložba "One Heart Lost. Retry?" umetnika koji dolaze s ruskog govornog područja - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Multimedijalnom izložbom "One Heart Lost. Retry?" u prostoru "Miljenko Dereta" 35 umetnika sa ruskog govornog područja svojim radovima izrazilo je svoja osećanja koja imaju nakon dolaska u Srbiju, rekla je kustoskinja Olga Serova.

"Tematski izražene su emocije o promeni koja im su se desila u životu poslednjih godina. Kako se ljudi osećaju u Beogradu i Srbiji ili sećaju života u Rusiji ili drugde, ali i šta misle o budućnosti", rekla je Serova Tanjugu.

Tanjug/Rade Prelić

 

Na izložbi koja je bila otvorena 25. septembra, a zatvara se danas, slikama, skulpturama, fotografijama, video radovima, čak i vezom, predstavili su se emigranti iz Rusije, Belorusije i Ukrajine koji su stigli od 2022. godine.  

"Žive tu rade i nešto stvaraju. Većina je (radila) za ovu izložbu,  a neko je doneo starija dela. I ja sam radila za izložbu", navela je Serova.

Tanjug/Rade Prelić

 

Projektna koordinatorka u Asocijaciji za afirmaciju kulture (ASK) Marija Takić rekla je Tanjugu da je naziv izložbe "One Heart Lost. Retry?" s jedne strane "analogija prema igrama - svi smo u neku ruku izgubili neko srce, i imamo šansu da ga ponovo uspostavimo".

"To je i direktna aluzija na dolazak ruskogovoreće zajednice u Srbiju, ali može da se primeni na bilo koji momenat naših života, gde osećamo da smo izgubili neki deo sebe", navela je Takić.

Prema njenim rečima, dodatna vrednost izložbe bilo je predstavljanje ruskogovorećih umetnika, koje "nismo imali toliko prilike da vidimo", i njihov način izražavanja i perspektivu.

Izložba, koja povezuje umetnike sa ruskog govornog područja sa Srbima, organizovana je pod okriljem "ASKademije," inicijative Asocijacije za afirmaciju kulture (ASK) i namenjena je kreiranju platforme za povezivanje i razumevanje između ruske i srpske zajednice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura