Aktuelno iz kulture

Zombie šetnja otvara 18. Festival srpskog filma fantastike: Horor komedija "Šalša" pred beogradskom publikom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2024

-

12:07

Zombie šetnja otvara 18. Festival srpskog filma fantastike: Horor komedija "Šalša" pred beogradskom publikom
Promo/Daniela Radojković - Copyright Promo/Daniela Radojković

veličina teksta

Aa Aa

Osamnaesti Festival srpskog filma fantastike (FSFF) biće održan od 28. septembra do 1. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.  

Festival će biti otvoren beogradskom premijerom horor komedije sa zombijima "Šalša" reditelja Dražena Žarkovića u subotu, 28. septembra u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda. 

Prvog dana festivala biće održana i tradicionalna šetnja "Zombie Walk". Šminkanje počinje u 11 časova (mts Dvorana), dok će našminkani zombiji svoj defile kroz Beograd početi u 16 časova ispred ove Dvorane (Trg Nikole Pašića). Šetnja je otvorena za javnost, a svi zainteresovani mogu da se prijave putem mejla zombiewalkbelgrade@gmail.com. 

Logo

 

Šetnja zombija ima za cilj promociju filmske umetnosti i segmenta koji se bavi scenskom maskom, šminkom i specijalnim efektima. Kao i svake godine biće dodeljene nagrade za najbolje maske u tri kategorije: Miss Zombie Walk-a, Mister Zombie Walk-a i Little miss/mister zombie sunshine (najbolje dete zombi), kao i njihove šminkere. Šetnja, kao i sam Festival, će tradicionalno imati humanitarni karakter jer će u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda biti prikupljana sredstva za odeljenje dečije onkologije Insititututa za onkologiju i radiologiju Srbije. 

Promo/Daniela Radojković

 

U okviru programa festivala biće prikazano preko 35 filmova. Za domaću, regionalnu i omladinsku takmičarsku selekciju prijavilo se 20 filmova, a selektor Jovan Ristić je za takmičenje odabrao 19 filmova. Filmovi u domaćoj selekciji će se takmičiti za nagradu "Koskar" za najbolji film, režiju i scenario. U okviru regionalne selekcije odabrano je pet filmova i oni će se nadmetati za nagradu „Koskar“ za najbolji regionalni film. U omladinskoj selekciji do 18 godina biće prikazano četiri filma, a najbolji će dobiti priznanje "Mali koskar". Za takmičarsku selekciju stranih kratkih filmova prijavilo se 30 filmova, a selektor Miroslav Lakobrija i ko-selektor Saša Avramović odabrali su 10 filmova. Ovi filmovi se takmiče se za nagradu "Koskar" za najbolji strani film. 

Na ovogodišnjem festivalu publika će imati priliku da pogleda još nekoliko dugometražnih filmova i to "M" Vardana Tozija, "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića, kao i "The secret of pin-up island" (Alecs Nastoiu). 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura