Aktuelno iz kulture

Održana komemoracija Radmili Živković u Narodnom pozorištu: "Svetlima na nebu glume pridružio se njen sjaj"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/09/2024

-

13:07

Održana komemoracija Radmili Živković u Narodnom pozorištu: "Svetlima na nebu glume pridružio se njen sjaj"
Održana komemoracija Radmili Živković u Narodnom pozorištu: "Svetlima na nebu glume pridružio se njen sjaj" - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija povodom smrti Radmile Živković održana je danas u Narodnom pozorištu u prisustvu velikog broja kolega, prijatelja i poštovaoca čuvene glumice.

Živković će biti sahranjena danas, u Aleji zaslužnih građana, na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 13.30, a sahrana u 14.30. 

U matično pozorište glumice došli su, između ostalih, njena ćerka Bojana Bambić, kao i Svetislav Bule Goncić, Tanja Bošković, Radoslav Zelenović, Ivica Dačić, Nikola Selaković i drugi. 

"Rada Živković je rođena u Kruševcu, gradu iz kog su potekli neki od naših najvećih glumaca kao što su Ljubinka Bobi, Čkalja, Đuza, Taško Načić, Olga Stanisavljević, Rada Savićević, Bata Paskaljević...", rekao je Goncić u prvom obraćanju.

"Oni su stvarali našu scenu i zauvek obeležili naše glumište. Danas možemo da kažemo da je svako od ovih imena jedno svetlo na nebu glume, svetlo koja će zauvek obasjavati naše pozorište, a kada utonemo u mrak sale, tim svetlima se pridružio i sjaj Rade Živković. Razgrnuće mrak svaki put kada se digne zavesa u Narodnom pozorištu, obasjavajući igru, obasjavajući život, obasjavajući umetnost, obasjavajući i dajući smisao našeg postojanja na sceni", dodao je direktor Narodnog pozorišta.  

Na komemoraciji su emitovani inserti iz serija, filmova i pozorišnih predstava u kojima je Radmila igrala.

Govore su održali i Nikola Selaković i Ivica Dačić.

Živković je preminula 20. septembra u 72. godini u Beogradu. Bila je istaknuta filmska, pozorišna i televizijska glumica. Karijeru je počela krajem šezdesetih, da bi otad igrala u nekoliko desetina filmova.

Najpoznatiji među njima su "Naivko", "Sabirni centar", "Mrtav ’ladan" i "Polažajnik". Poznata je i po ulogama Đilde u TV seriji "Srećni ljudi", Jovanke Ljutić u "Stižu dolari", ali i po "Ulici lipa", gde je igrala glavnu ulogu.

Živković je mlađim generacijama najpoznatija kao tetka Doka u velikom bioskopskom hitu "Zona Zamfirova". Ostvarila je i veliki broj pozorišnih uloga, među kojima i u čuvenoj "Gospođi ministarki", kao i u "Hasanaginici". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura