Aktuelno iz kulture

Pre 30 godina emitovana je prva epizoda serije "Prijatelji": Da li je ovo deset najboljih epizoda čuvenog sitkoma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2024

-

10:41

Pre 30 godina emitovana je prva epizoda serije "Prijatelji": Da li je ovo deset najboljih epizoda čuvenog sitkoma
Pre 30 godina emitovana je prva epizoda serije "Prijatelji": Da li je ovo deset najboljih epizoda čuvenog sitkoma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pre tačno 30 godina, 22. septembra 1994. godine, na male ekrane je stigla serija o šest prijatelja koji žive u Njujorku, a koja je brzo pokupila pohvale i postala jedna od najpopularnijih televizijskih serija svih vremena. 

Tokom 236 epizoda, likovi iz serije bili su tu za publiku, a tako i jedni za druge. Glumačka ekipa koju su činili Dženifer Aniston, Kortni Koks, Liza Kudrou, Meju Peri, Dejvid Švimer i Met Leblank ostala je bliska u stvarnom životu dugo nakon što je emitovana poslednja epizoda još 2004. godine.

Serija je na popularnom sajtu IMDB ocenjena sa 8,9, a kao najbolje ocenjena epizoda stoji "Ona u kojoj svi saznaju".

Iako verovatno svaki od fanova serije ima svoj spisak omiljenih epizoda, ovo je deset najboljih po izboru sajta variety.com od pre nekoliko godina.

profimedia

 

10. The One With Ross' Wedding (sezona 4, epizode 23 i 24)

Gledanje većine prijatelja (osim trudne Kudrou) u Londonu, susret sa poznatim Britancima kao što su Ričard Branson (koji ne glumi sebe) i vojvotkinja od Jorka (kao sebe) udahnulo je malo svežeg vazduha u ovu seriju, ali ono što zaista ovo dvodelno finale četvrte sezone čini posebnim su iznenađujući obrti. Dok se sezona vrtela oko toga da li se Ros i Rejčel i dalje vole, retko ko je očekivao ono što se dogodilo sa Monikom i Čendlerom. Njohova veza, ispostaviće se, biće pravi pogodak u narednim sezonama.

9. The One With The Morning After (sezona 3, epizoda 16)

Ovde "Prijatelji" dokazuje da može doći i do ozbiljne drame u vezi. Nakon što Rejčel sazna da je Ros imao aferu sa Kloi (Anđela Feterstoun), njih dvoje upadaju u veliku svađu oko toga da li su oni "na pauzi" kada je on to uradio. Preostala četiri prijatelja zaključavaju se u Monikinoj spavaćoj sobi i čekaju da se svađa završi.

8. The One With The Proposal (sezona 6, epizode 23 i 24)

Dvodelno finale šeste sezone prepuno je klasičnih sitkom zavrzlama - od bivšeg (Tom Selek) koji se vraća na ekrane u najgorem mogućem trenutku, do toga ko će uopšte koga zaprositi. Sve se, naravno, završava onako kako je i trebalo, Monika i Čendler postaju zvanično vereni, a ova epizoda je mnogima imamila i suze.

7. The One With The Holiday Armadillo (sezona 7, epizoda 10)

Hanuka jedva da je predstavljena na televiziji, ali "Prijatelji" su predstavljali likove koji su bili Jevreji, a u sedmoj sezoni, Rosov sin Ben (Kol i Dilan Sprous) je dovoljno star da uči o festivalu svetla. I zato što je ovo sitkom i zato što je Ros, pa, Ros, njegovi dobronamerni planovi za praznik kreću po zlu. Kada je sve iz prodavnice kostima otišlo tako brzo za vreme praznika, Ros uzima odelo oklopnika i kaže da je predstavnik Deda Mraza za "sve južne države — i Meksiko", a takođe je i delom Jevrejin, kako bi konačno naučio svog sina o verskoj tradiciji. 

6. The One Where Ross Got High (sezona 6, epizoda 9)

Čendler je konačno uspeo da sovoji Rosove i Monikine roditelje nakon što su njihova deca odavala tajne o onom drugom. Sve se dešava tokom večere za Dan zahvalnosti kada je Rejčel napravola i čuveni desert od banana, džema, piškota, govedine i graška. 

5. The One With The Prom Video (sezona 2, epizoda 14)

Prvi pogled na Moniku i Rejčel pre dijete i plastične operacije, ali i na brkatog Rosa. Iz videa koji je nastao za maturu, Rejčel shvata koliko je Rosu bilo stalo do nje još u srednjoj školi.

4. The One With All The Resolutions (sezona 5, epizoda 11)

Ovo je retka epizoda u kojoj svi prijatelji imaju pojedinačne trenutke da zablistaju dok se obavezuju da će se poboljšati sa početkom nove godine. Rosova ideja da svaki dan isprobava novu stvar postaje uzbudljiva kada kupi kožne pantalone — i onda se zaglavi u njima dok je na dejtu, dok Čendlera jedva uspeva da izdrži, a da ne ismeva svoje prijatelje. 

3. The One Where No One's Ready (sezona 3, epizoda 2)

Ros čeka prijatelje da se spreme kako bi krenuli na važan događaj. Monika se vrti oko poruke koju joj je možda poslao Ričard, Čendler i Džoi ulaze u bizarnu raspravu oko mesta na fotelji, Fibi ufleka najlešu haljinu koju je možda i ikada obukla, a Rejčel ne dozvoljava da je Ros požuruje. 

2. The One With The Embryos (sezona 4, epizoda 12)

Zaista klasična epizoda "Prijatelja" - ova priča iz sredine 4. sezone pokazuje Fibi koja postaje surogat majka za svog brata (Đovani Ribizi) i njegovu ženu (Debra Jo Rup). Taj deo priče je malo nerealno ubrzan (ali hej, Fibino telo je uvek bilo malo brže od zapadne medicine), ali je dirljiv i takođe veoma pametan način da se piše o Kudrouovoj trudnoći iz stvarnog života. Ta slatka i malo ozbiljnija priča je uravnotežena tako što su se Monika i Rejčel uplele u kockarsku bitku sa Čendlerom i Džoijem, koja je kulminirala time što su izgubili stan u igri trivijalnosti. Bio je to brz način da se upoznate sa prethodno nepoznatim činjenicama o voljenim likovima.

1. The One Where Everybody Finds Out (sezona 5, epizoda 14)

Monika i Čendler nisu dobri u čuvanju tajni. Džoi i Rejčel su već saznali za njihovu vezu, a Fibi to saznaje, što dovodi do zamršene mreže igara. Monika shvata da je Fibina takozvana zaljubljenost u Čendler lažna, i gura Čendlera da igra neprijatnu igru sa Fibi. On prvi puca, priznajući da je zaljubljen u Moniku. Na kraju epizode i Ros saznaje za "šemu" Čendlera i Monike. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura