Aktuelno iz kulture

Svedočanstva o ljubavi i gubitku: Putujući Muzej prekinutih veza još kratko u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2024

-

07:49

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodno priznat, putujući Muzej prekinutih veza, čije je sedište u Zagrebu, u maju je zajedno sa beogradskim Kulturnim centrom "Grad" raspisao poziv za prikupljanje novih eksponata. Nakon što im se javio veliki broj donatora, otvorena je i izložba u prostoru Muzeja grada Beograda, nekadašnjem restoranu "Peking", koja je otvorena do 30. septembra.

Muzej prekinutih veza je stalno rastuća zbirka predmeta i uspomena na prošle veze, koji su popraćeni ličnim, ali anonimnim pričama njihovih donatora. 

Jelena Pavlović iz Kulturnog centra "Grad" ističe da ovaj neobični muzej istovremeno priča priču o ljubavi, ali i gubitku iste.

"To je muzej koji zaista povezuje ljude i u ljubavi i u gubicima. Kroz različit spektar emocija možemo da doživimo i ljubav, ali i gubitak. 'Muzej prekinutih veza' jeste sugestivan naslov, ali zapravo ukazuje nam na to da i nakon prekida i nakon rastanka sa svim tim uspomenama, imamo priliku da u stvari započnemo nešto novo i da prevaziđemo te svoje emocionalne slomove na različite načine, a ovo i jeste jedan od tih načina", kaže Pavlović za Euronews Srbija. 

U Beogradu je trenutno preko sedamdeset eksponata, ali ih u Zagrebu ima mnogo više i pristižu iz celog sveta. 

Euronews

 

"Oni imaju simboličku i emotivnu vrednost. To su lični predmeti, anonimni, a sa druge strane, oni nas vode zaista kroz taj veliki emocionalni rolerkoster. Imamo priliku da se zaista identifikujemo sa svim tim pričama i prekidima i gubicima i ljubavima", objašnjava naša sagovornica.

Muzej prekinutih veza razvio se kao originalni umetnički projekat koji su 2006. godine osmislili producentkinja Olinka Vištica i akademski slikar Dražen Grubišić. 

Oni su bili u vezi, a kada su raskinuli, odlučili su da sve predmete koje su delili izlože u jednom salonu. Priča je počela da se širi, a koncept je pretočen u muzej, koji je do danas imao više od 60 putujućih izložbi širom sveta.

Bas gitara, koja je bila nesuđeni poklon bivšoj devojci, sekira kojom je ljutita devojka iscepala nameštaj svog dojučerašnjeg partnera, napuštene papuče i mnogi drugi raznovrsni predmeti svedoče o prošlim ljubavima. 

"Zaista ima jako mnogo interesantnih eksponata, priče su individualne, lične i anonimne, ali nekako kolektivno svi se identifikuju. Imamo priliku da zaista prođemo kroz čitav taj emocionalni spektar i da se na kraju identifikujemo i mislim da to i jeste tajna ove izložbe i njene atraktivnosti", kaže Pavlović.

Komentari (0)

Kultura