Aktuelno iz kulture

Film "Megalopolis" Frensisa Forda Kopole od 26. septembra u bioskopima širom Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2024

-

18:04

Film "Megalopolis" Frensisa Forda Kopole od 26. septembra u bioskopima širom Srbije
Film "Megalopolis" Frensisa Forda Kopole od 26. septembra u bioskopima širom Srbije - Copyright Tanjug AP/Lionsgate via AP

veličina teksta

Aa Aa

Film "Megalopolis" reditelja Frensisa Forda Kopole naći će se  u bioskopima širom Srbije od 26. septembra. 

Okarakterisan kao rimska epska bajka smeštena u nadrealnu, modernu Ameriku, naučno-fantastični "Megalopolis" premijerno je prikazan na festivalu u Kanu. 

Film je bio u trci za glavnu nagradu "Zlatnu palmu", a nakon prve projekcije među svetskom javnošču počinje intenzivno da se govori o Kopolinom filmu. 

Reditelj napominje da je ideju dobio još ranih osamdesetih godina, pomalo podstaknut i iščitavnjem Katalinine zavere u čijem srcu leži period s kraja stare ere, kao i konflikti i pokušaji rušenja Rimskog carstva.

Naime, film "Megalopolis" smešta nas u moderna vremena, u Ameriku. 

Cezar Katalina, genijalni umetnik koji nastoji da zakorači u utopijsku budućnost stupa u konflikt sa gradonačelnikom Frenklinom Ciceronom, čija je osnovna ideja održavanje ličnih interesa i pohlepa. 

Razapeta između njih dvojice, gradonačelnikova ćerka Julija, socijalistkinja, iz ljubavi prema Cezaru deli svoju lojalnost.

Poznatom reditelju namera je bila da napiše rimski ep smešten u savremeni Njujork koji je kopirao antički Rim.

"Veoma sam želeo da napišem ovu priču. Počeo sam da popunjavam sveske sa idejama i stvarima na koje sam nailazio tokom čitanja. Razmišljao sam, svi znaju Ameriku kao reinkarnaciju Rimskog carstva, jer naši osnivači nisu želeli kralja, ali želeli su da bude poput Rimske republike. Ne možete da odete u Njujork, a da niste svesni da je pokriven rimskim građevinama" kazao je Kopola.

Priliku da još pre dvadeset i tri godine pročita scenario imao je glumac Đankarlo Espozito, koji u filmu tumači jednu od glavnih uloga, gradonačelnika Cicerona.

"Kao scenario koji je prožet filozofijom, mitologijom i istorijom, morao sam još jednom da pročitam. Sada mogu da sagledam eru i okolnu istoriju i da je razumem. To je priča za ispričati", rekao je Espozito. 

Još 2007. godine Kopola je razmišljao da potpuno napusti projekat "Megalopolis", jer je izostala podrška za film, ali priča je ipak zaživela, nalazeći se predhodno u njegovom umu, kako kaže, u stanju inkubacije. 

Pored Espozita uloge tumače i Adam Drajver, Džon Vojt, Lorens Fišburn, Obri Plaza, Šaja Labaf, kao i Kopolina unuka Romi Mars.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura