Aktuelno iz kulture

Ambiciozni projekat Frensisa Forda Kopole i dalje prate kontroverze: Da li je grandiozni "Megalopolis" osuđen na neuspeh

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

22/08/2024

-

20:21

Ambiciozni projekat Frensisa Forda Kopole i dalje prate kontroverze: Da li je grandiozni "Megalopolis" osuđen na neuspeh
Ambiciozni projekat Frensisa Forda Kopole i dalje prate kontroverze: Da li je grandiozni "Megalopolis" osuđen na neuspeh - Copyright Prinstscreen YouTube/IGN Movie Trailers

veličina teksta

Aa Aa

"Lionsgate" je povukao trejler za dugoočekivani film Frensisa Forda Kopole "Megalopolis", nakon što je utvrđeno da su u njemu prikazane lažne recenzije filmskih kritičara rediteljevih ranijih ostvarenja.

Distributer se opredelio za neobičnu kampanju, tako što je u trejleru istakao negativne ocene koje je legendarni reditelj dobijao za neka ranija ostvarenja, koja su posle stekla status kultnih. 

Zato su, između ostalih, u promociji novog filma istakli citat, koji su pripisali Robertu Ebertu, prema kom je Kopolin "Drakula" "trijumf stila nad suštinom". Međutim, kako se kasnije ispostavilo, to su reči kojima je kritičar koristio da opiše film "Betmen" Tima Bartona iz 1989. a zapravo je pozitivno ocenio "Drakulu". 

Pominju se i Džon Sajmon, Stenli Kaufman, Vinsent Kanbi i drugi kritičari, za koje se posle ispostavilo da nisu na takav način komentarisali Kopolina ostvarenja.

"Lionsgate je odmah povukao trejler za 'Megalopolis'. Iskreno se izvinjavamo uključenim kritičarima, Frensisu Fordu Kopoli i 'American Zoetrope' za ovu neoprostivu grešku", naveli su oni u zvaničnom saopštenju.

Film mesecima čekao kupce

"Lionsgate" je zadužen za distribuciju "Megalopolisa" u Americi, a početak prikazivanja zakazan je za 27. septembar, piše IndieWire.

Ipak, Kopola sam plaća marketing za film, a ranije je objavljeno da sa distributerskom kućom sarađuje i "Utopia", kompanija koju vodi rediteljev sestrić Robert Švarcman.

Oni su se na ovako neobičan marketinški pristup odlučili nakon podeljenih reakcija publike u Kanu, gde je film premijerno prikazan i nakon što je ostvarenje mesecima čekalo kupce.

Međutim, ako je suditi po Kopolinim ranijim izjavama, njega ne brine mnogo komercijalni aspekt uspeha ovog filma, iako je u njega uložio, kako se spekulisalo, sopstvenih 100 miliona dolara. 

On je svojevremeno rekao da je "Megalopolis" nešto što je želeo da ostavi budućim generacijama, a što je odraz njegovog optimizma kada je reč o budućnosti čovečanstva, čak i na temu pojava koje mnogi smatraju predznacima propasti.

"Šta je najgore što može da mi se desi? Da umrem i budem švorc? Neću bankrotirati. Sva moja deca su uspešna. Verujem da ako napravite film iz kog ljudi izvlače nešto deset, dvadeset i više godina, nećete izgubiti novac. Svi moji filmovi su gledani i posle pedeset godina, što su čudniji, to duže traju. Ni sam ne znam zašto", rekao je tada Kopola.

Projekat iz ljubavi koji teško rezonuje s publikom

"Megalopolis" je inspirisan rimskom istorijom i zaverom rimskog političara Kataline da nasilno sruši Rimsku Republiku. Međutim, dešavanja su smeštena u metropolu sličnu Njujorku, ali iz budućnosti.

Prema zvaničnom sinopsisu, to je svedočanstvo da "sudbina Rima proganja savremeni svet koji nije u stanju da reši sopstvene društvene probleme", kao i da je reč o epskoj priči o političkim ambicijama, genijalnosti i opasnoj ljubavi". 

Međutim, film je na Rotten Tomatoes platformi dobio samo 53 procenta pozitivnih ocena, što znači da je debitovao sa negativnom ocenom (da biste dobili pozitivnu ocenu, više od 60 posto recenzija treba da bude pozitivno).

Kritičar Euronews-a film naziva "katastrofalnom glupošću", Guardian "megaprenaduvanim i megadosadnim", a Vanity Fair "projektom strasti koji je pošao naopako".

Ima i mnogo pozitivnih ocena. IndieWire navodi da je reč o "drečavom i transcedentno iskrenom manifestu o ulozi umetnika na kraju postojanja imperije.

"On ne govori samo o Kopolinoj filozofiji, već je otelotvoruje do kostiju", kaže kritičar, navodeći citat iz filma: "Kada skočimo u nepoznato, dokazujemo da smo slobodni".

Kritičar Deadline-a ga naziva "ludačkim eko-naučno-fantastičnim blokbasterom".

"'Megalopolis' predstavlja retku vrstu filma-događaja koji ponovo otkriva mogućnosti bioskopa... Kopola krši mnoga kardinalna pravila snimanja filma u 138 minuta filma, ali podržava najvažniji: nikada, nikada nije dosadan, i inspirisaće isto toliko umetnika koliko će publike otuđiti", dodaje on. 

Tanjug Jordan Strauss/Invision/AP

 

Ni to Kopolu nije pokolebalo. 

"Stvarno osećam da je neoprostivo napadati film jer ne igra po trenutnim holivudskim pravilima, citirajući neimenovane izvore koji verovatno nisu bili na projekciji i možda ne postoje. To je besmislen posao. Pomislili biste, zašto bi iko želeo da ne navija za Megalopolis? Proslavljeni reditelj koji koristi sopstveni novac za finansiranje ambicioznog filma. Pa, postoji mnogo onih koji bi to hteli", rekao je reditelj.

Podsećamo, Kopola je decenijama pokušavao da pronađe finansijere za svoj projekat, a pošto mu to nije pošlo za rukom, prodao je svoju uspešnu vinariju i najveći deo sredstava za "Megalopolis" investirao sam.

Koliko je njegova vizija prijemčiva domaćoj bioskopskoj publici saznaćemo 26. septembra, kada će se prikazivati širom Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura