Aktuelno iz kulture

Trijumf "Ćelave pevačice" na Teatru na raskršću: Najviše nagrada u Nišu za poslednju predstavu Jagoša Markovića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2024

-

09:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Ćelava pevačica", poslednja koju je pre smrti režirao reditelj Jagoš Marković, trijumfovala je na petom festivalu "Teatar na raskršću" u Nišu.

Delo o usamljenosti, smešteno u Boku Kotorsku koje je prikazalo šestoro glumaca niškoj publici odnosi najviše nagrada sa petog izdanja festivala, a pored glavne nagrade, osvojila je i priznanja za najbolju glumicu (Olga Odanović), najboljeg glumca (Branko Vidaković), Kosimografiju (Marija Marković Milojev i specijalnu nagradu (Sandra Bugarski).

Goran Božović, direktor Centra za kulturu Tivat, u čijoj produkciji je postavljena ova predstava, kaže da su u njoj pokušali hrabro i bez ustezanja da prevedu teatar apsurda iz Londona na jezički i kulturološki milije Boki Kotorske". 

Prinstcreen YouTube/Kopernikus RTV Jagodina

Kadar iz predstave "Ćelava pevačica"

"Reklo bi se da smo uspeli u tome - desila se magija. Imali smo odličan autorski tim na čelu s Jagošem Markovićem. Ova predstava nosi posebne emocije od samog nastanka, ali dobija novu, ozbiljnu, težu dimenziju nakon njegovog preranog odlaska", rekao je Božović.

Predstava "Antigona" koju je izvelo Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice dobilo je dve nagrade - Lara Ekar Grlj za scenski pokret, a za originalnu scensku muziku Mitja Vrhovnik Smrekar.

Dve nagrade su otišle i u Bugarsku, tačnije predstavi "Elementarne čestice" u režiji Krisa Šarkova i u produkciji Narodnog teatra "Ivan Vazov" iz Bugarske - za scenografiju je nagrađen Nikola Toromanov, a najbolji mladi glumac je Martin Dimitrov.

Za najbolju mladu glumicu proglašena je Nataša Stanišić koja je igrala Milicu Stojadinović Srpkinju u delu "Poetesa" Vide Ognjenović.

Nagrada je našla svoj put zahvaljujući izuzetnom osećaju za preplitanje tragičkog i karakternog, lirskog i buntovnog, unutarnjeg i spoljašnjeg u igri, nastupu i transformacijama, ocenio je žiri.

"Ja sam završila glumu u klasi profesorke Vide Ognjenović i nakon završetka studija me je jednog dana pozvala i rekla da piše predstavu. Prvo se našalila sa mnom da mi je dala neku drugu ulogu za koju sam ja bila presrećena. Kad mi je rekla da je to ipak Milica, bio mi je to preveliki zalogaj, ali smo se izborili, evo sad i posvedočeno, na jedan lep način", kaže za Euronews Srbija mlada laureatkinja.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Paolu Mađeliju za komad "Subota, nedelja, ponedeljak u izvođenju gradskog satiričkog kazališta Kerempuh iz Hrvatske, a najbolji mladi glumac je Martin Dimitrov.

Stručni žiri činili su predsednica Irena Šarović, balerina, koreografkinja i diplomirana dramaturškinja (Srbija), prof. dr Nenad Novaković, ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi (BiH), Dora Ružđak Podolski, rediteljka i profesorka (Hrvatska), dr Milica Bajić Đurov, scenografkinja i kostimografkinja (Srbija) i Dušan Kovačević, glumac i producent (Crna Gora).

"Ćelava pevačica" je dobila nagrade za najbolju predstavu i žirija Okruglog stola kritike, kao i novinarskog žirija.

"Teatar na raskršću" je sinoć završen dodelom nagrada i izvođenjem predstave "Koštana" Narodnog pozorišta Niš.

Komentari (0)

Kultura

Zašto ljudi vole serije o istinitim zločinima: Netfliksova "Čudovišta" ponovo probudila interesovanje za braću Menendez