Aktuelno iz kulture

Slobodan Stanković: Predstava "Kavez za ptice" je kritika lošeg roditeljstva

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

10:58

Slobodan Stanković: Predstava "Kavez za ptice" je kritika lošeg roditeljstva
Slobodan Stanković: Predstava "Kavez za ptice" je kritika lošeg roditeljstva - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Kavez za ptice" reditelja Slobodana Stankovića premijerno će se odigrati večeras  na letnjoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Stanković je rekao da je predstava rađena po pobedničkom tekstu Nikole Stanišića sa "Sterijinog pozorja" za najoriginalniju dramu 2023. godine, sa kojim se prvi put susreo kada se "dogodila neviđena tragedija" u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. 

"Naravno da je na mene delovalo sve to, s obzirom na to da je cela nacija bila pogođena tom tragedijom. Glavni problem predstave, odnosno priče koju pričamo, jeste vršnjačko nasilje kao posledica institucionalnog nasilja", napomenuo je reditelj.

Stanković je dodao da ga je u tekstu zanimalo kako pojedinac opstaje u situaciji kada je žrtva vršnjačkog nasilja, koje se dešava u instituciji koja treba da zaštiti decu, odnosno kazneno-popravnom zavodu. 

"Imao sam utisak da nije to baš tako u Srbiji. Međutim, kada se dogodila tragedija, bilo mi je jasno da moram da progovorim o tome. I to je bio razlog zašto sam se opredelio upravo za ovaj tekst i u dogovoru sa mentorima odlučio da moj diplomski rad bude 'Kavez za ptice'", rekao je reditelj.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

U predstavi četvoricu maloletnih delinkvenata igraju Nikola Mijatović, Rista Milutinović, Budimir Stošić i Bratislav Zdravković, a uloge tumače i Vukašin Jovanović, Stevan Smiljanić i Mihajlo Laptošević. 

"Pokušao sam da, bez obzira što tekst nudi samo četiri lika, u dogovoru sa BDP-om, dobijem priliku da angažujem još tri lika i nekako iz svoje vizure ispričam priču kojom se bavi ovaj komad", napomenuo je reditelj.

Stanković je rekao da očekuje da gledaoci kad izađu sa predstave "porazmisle o tome kako i na koji način u budućnosti mogu sprečiti takve stvari".

"Ova predstava je neka vrsta opomene da nam se takve stvari ne dešavaju. Ova predstava jeste i kritika roditeljstva, pre svega lošeg roditeljstva. Ova predstava je na neki način beznadežna, jer ubija dečje snove", naveo je Stanković.

Prema njegovim rečima, svako dete treba da ima pravo na snove, dok se u predstavi pojavljuju deca koja su žrtva sistema, koji treba da im pruži zaštitu ali je u ovom slučaju zakazao. 

"Voleo bih da predstava zaživi iz prostog razloga što govori o aktuelnom problemu. Postoje mnogi tekstovi, mnoge predstave koje se bave vršnjačkim nasiljem i čini mi se da je neophodno da stalno govorimo o tome", ocenio je Stanković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura