Aktuelno iz kulture

Sigurni Viver dobitnica "Zlatnog lava" za životno delo: Uspela sam da izbegnem kutije u koje je Holivud hteo da me stavi

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2024

-

12:49

Sigurni Viver dobitnica "Zlatnog lava" za životno delo: Uspela sam da izbegnem kutije u koje je Holivud hteo da me stavi
Sigurni Viver dobitnica "Zlatnog lava" za životno delo: Uspela sam da izbegnem kutije u koje je Holivud hteo da me stavi - Copyright Tanjug/AP/Joel C Ryan

veličina teksta

Aa Aa

Uručenjem nagrade "Zlatni lav" američkoj glumici Sigurni Viver i premijernim prikazivanjem filma Tima Bartona "Bitlđus 2" sinoć je otvoren Venecijanski filmski festival gde će trajati do 7. septembra.

Primajući priznanje za životno delo, Viver je rekla da bi "vrisnula" od uzbuđenja.

"Hvala festivalu što mi je pružio priliku da budem među ponosnim Zlatnim lavovima. Moja statua će sedeti pored mene u avionu. Moj muž će morati da se navikne da ona bude u krevetu sa mnom", rekla je šaljivo Viver, prenose svetski mediji.

Tokom ceremonije režiser Džejms Kameron je video porukom poručio Viver da je blagosloven što je poznaje i što su prijatelji.

"Poverenje i poštovanje samo se pojačalo sa svakim novim projektom koji smo radili", rekao je Kameron i podsetio Viver na njihovu prvu saradnju na filmu "Osmi putnik" (1986). Ovaj film je, ujedno, i prva nominacija glumice za Oskara.

Kameron je režirao i neke od najznačajnijih filmova u njenoj karijeri, poput filmova "Osmi putnik" i "Avatar".

Viver je uputila pohvale reditelju filma "Godina opasnog življenja", Piteru Viru, koji takođe, tokom festivala, dobija "Lava".

Tanjug/AP/Joel C Ryan

 

"Vir me je naterao da se zaljubim u film. Uspela sam da se vinem u zvezde, da letim širom sveta kao kolibri, jureći kroz vreme, prostor i žanr, uspevajući da izbegnem bilo koju kutiju u koju bi Holivud možda želeo da me stavi, ili sam možda jednostavno previsoka", rekla je, kroz smeh, glumica.

Ranije tokom dana Viver je razgovarala sa brojnim medijima o različitim temama, o italijanskoj kinematografiji, glumicama u zreloj dobi, sopstvenom uticaju na osnaživanje žena, ali i o aktuelnoj potpredsednici SAD-a, Kamali Haris.

Uz emotivan razgovor o Kamali Haris, Viver je istakla da je uzbuđena zbog nje i da je srećna što je ona tu gde jeste.

"Pomisliti samo na tren da je moj rad imao ikakve veze s usponom Kamale Haris čini me veoma srećnom. Jer je to istina. Toliko je žena koje dolaze i zahvaljuju mi se na svemu", navela je Viver.

Crvenim tepihom prošetala je ekipa filma "Bitlđus 2" Majkl Kiton, Monika Beluči, Džena Ortega i Vilem Dafo, a potom je održana svečana projekcija. Kraj filma je, uz ritam završne muzike, nagrađen višeminutnim aplauzom .

Film "Maria" sa Anđelinom Džoli u ulozi Marije Kalas imaće večeras svetsku premijeru, pa je planiran "još veći spektakl na crvenom tepihu".

U konkurenciji za "Zlatnog lava" je 21 filmsko ostvarenje, a više o njima možete pročitati ovde.

Komentari (0)

Kultura