Aktuelno iz kulture

Da li je "Bitlđus" za 36 godina izgubio išta od svog starog šarma: Nastavak kultnog filma otvara Festival u Veneciji

Komentari

Autor: Deadline

28/08/2024

-

15:02

Da li je "Bitlđus" za 36 godina izgubio išta od svog starog šarma: Nastavak kultnog filma otvara Festival u Veneciji
Majkl Kiton - Copyright Tanjug AP/Warner Bros. Pictures via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tačno 36 godina nakon što su Tim Barton i Majkl Kiton zajedno radili na komediji "Bitlđus", njen nastavak sa gotovo istim ansamblom, ponovo je pred publikom i to na otvaranju Filmskog festivala u Veneciji.

Ekipa filma "Bitlđus Bitlđus", koju pored Bartona i Kitona, čine Vinona Rajder, Monika Beluči, Vilem Dafo, Ketrin O'Hara i Džena Ortega razgovarala je s novinarima u susret svečanom otvaranju mostre, a reditelj je istakao da nikad nije razumeo zašto je original postigao takav uspeh.

"Nikad nisam mogao da zamislim taj film kao nešto drugo sem toga da je meni poseban. Zato je prilika da ponovo radim sa Majklom, Vinonom i Ketrin ličnija i posebna, uz Dženu, Moniku, Džastina i Vilema, nove ljude koji su razumeli njegov duh. Tako da je ovo vrlo ličan projekat za mene", istakao je Barton, prenosi Deadline.

Tanjug AP/Joel C Ryan/Invision/AP

Tim Barton i Majkl Kiton

Barton je dodao da nije gledao originalni film tokom priprema za drugi deo, jer nije želeo da projekat bude "nastavak za zgrtanje para". 

"To je samo vrlo ličan film", rekao je Barton, dodajući da je jednostavno kanalisao "duh" originala.

U novom filmu "Bitlđus Bitlđus" srećemo se sa tri generacije porodice Dits, koje se okupljaju u kući nakon neočekivane tragedije. 

Lidija (Rajder) sada ima ćerku, buntovnu tinejdžerku Astrid (Ortega), koja slučajno otkriva portal u zagrobni život i nastaje prava drama u oba sveta.

Samo je pitanje trenutka kada će neko tri puta izgovoriti ime "Bitlđus" i izazvati opšti haos. 

Tanjug AP/Parisa Taghizadeh/Warner Bros. Pictures via AP

 

Naslovnu ulogu ponovo tumači Majkl Kiton, koji kaže da je reč o jedinstvenom ostvarenju.

"Tako je malo prilika da budete u nečemu što je stoprocentno originalno i jedinstveno. Čak i Felini i Kurosava bili su pod uticajem nečega ili negde. A onda, tu je ansambl. Možda je čak i bolji od prošlog, što je bilo neverovatno", ističe glumac.

Barton, koji je s velikim uspehom postavio seriju "Sreda" na Netfliksu, spinof "Porodice Adams", kaže da taj projekat nije naročito uticao na njegovu odluku da se vrati "Bitlđusu".

Kaže da je godinama razmatrao ideju o nastavku sa Kitonom i Rajder, ali i da mu je uspeh serije dao novu energiju.

"Tokom poslednjih nekoliko godina, razočarao me je filmski biznis. Znao sam da ću, ako nešto budem radio, želeti to da radim iz srca. Izgubio sam sebe pomalo, tako da mi je ovaj film dao novu energiju. Vraćam se stvarima koje volim i ljudima koje volim. S ovim nije važno kako je ispalo. Samo sam uživao u radu sa ovim ljudima", istakao je reditelj.

Upitan da li je zainteresovan za treći nastavak, Bartonov odgovor bio je šaljiv, ali i odlučan.

"Hajde da se bavimo matematikom. Trebalo mi je 35 godina da uradim ovaj. Za još jedan, imao bih preko sto godina. Bilo bi izvodljivo zahvaljujući medicini, ali ne verujem", rekao je umetnik.

Nakon premijere u takmičarskom programu Festivala u Veneciji, "Bitlđus Bitlđus" započeće svoj bioskopski život 4. septembra širom sveta.

Mostra će biti otvorena večeras i traje do 7. septembra, a više o programu možete pročitati ovde.

Komentari (0)

Kultura