Aktuelno iz kulture

Otvoreni "Filmski susreti"u Nišu: Nagrada "Pavle Vuisić" Svetozaru Cvetkoviću i posthumno Žarku Lauševiću

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2024

-

23:46

Otvoreni "Filmski susreti"u Nišu: Nagrada "Pavle Vuisić" Svetozaru Cvetkoviću i posthumno Žarku Lauševiću
Otvoreni "Filmski susreti"u Nišu: Nagrada "Pavle Vuisić" Svetozaru Cvetkoviću i posthumno Žarku Lauševiću - Copyright Euronews/Ljljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Festival glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" otvoren je večeras u Nišu dodelom glumcu Svetozaru Cvetkoviću nagrade "Pavle Vuisić", koja je posthumno pripala i Žarku Lauševiću (1960-2023).

Na svečanom otvaranju 59. "Filmskih susreta" na Letnjoj pozornici Niške tvrđave, nagradu za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu Cvetkoviću je predao predsednik Udruženja filmskih glumaca Rastko Janković. 

Euronews/Ljljana Pavlović

 

Primajući statuu sa likom čuvenog glumca Vuisića (1926-1988), Cvetković je priznao da bi voleo da je u mogućnosti danas da sa Lauševićem podeli "zajedno ovakvu jednu čast i znamenje koje je najviše u životu", koje je dobio, a nagradu je posvetio doktorki Nadi Basari koja je uticala na to da je i danas živ.

"Veliku zahvalnost dugujem svima koji su pre mene bili ovde, a najviše sam zahvalan svojoj deci koja su imala strpljenja i ljubav za likove koje sam donosio kući", naveo je Cvetković.

Euronews/Ljljana Pavlović

 

Nagradu "Pavle Vuisić", koja je pripala posthumno Žarku Lauševiću, primila je njegova supruga Anita Laušević od glumca Petra Benčine.

Pred posetiocima na Letnjoj pozornici, emotivne reči o Lauševiću su uputili glumci Irfan Mensur, koji je rekao da još nije našao čoveka koji će mu slati tekstove da pita "jesu li dobri ili loši", i Mima Karadžić koji je istakao da je "Žarko itekao zaslužio ovu nagradu".

Festival je tradicionalnim rečima "Glumci, tvrđava je naša", proglasila otvorenim Danica Maksimović, predsednica žirija u kome su i Hristina Popović i Aleksandar Srećković Kubura.

Euronews/Ljljana Pavlović

 

"Svaki glumac treba prvo sebe da uveri u ono što radi, a tek onda i publiku. Kad se dogodi idealan spoj te dve magije, glumci i publika srastaju u jedno", poručila je Maksimović.

Prve večeri su prikazani filmovi "Za danas toliko“ reditelja Marka Đorđevića, gde igraju Filip Đurić, Ivana Vuković, Milica Jovović, Miona Pejković, Nikola Rakočević, Goran Bogdan, Darija Vulić i Đorđe Đoković, kao i "Nedelja“  Nemanje Ćeranića, u kome su Husein Alijević, Marko Janketić, Stefan Vukić, Aleksej Bjelogrlić, Alen Selimi, Ana Pindović, Zlatan Vidović, Milica Janevski i drugi.

Na festivalu će do 30. avgusta biti prikazano u glavnom takmičarskom programu 12 domaćih filmova, među kojima su uz "Za danas toliko" i "Nedelje", i "Čuvari formule", "Poslednji strelac", "Megdan: između vode i vatre", "78 dana", "Heroji Halijarda", "Sunce mamino", "Ruski konzul", "Živi i zdravi", "Jorgovani" i "Radnička klasa ide u pakao

Kako je najavljeno, poslednje festivalske večeri biće dodeljene nagrade festivala i revijalno prikazani kratki film "Služba" reditelja Andreja Šepetkovskog sa Vesnom Trivalić u glavnoj ulozi i dokumentarac "Izvan vremena - Bilja Krstić" autorke Branke Bešević Gajić.
 

Preporuka za vas

Ambiciozni projekat Frensisa Forda Kopole i dalje prate kontroverze: Da li je grandiozni "Megalopolis" osuđen na neuspeh

Komentari (0)

Kultura