Aktuelno iz kulture

Najskuplja slika svih vremena možda će konačno biti izložena: Gde se sada nalazi, navodno Da Vinčijev, "Spasitelj sveta"

Komentari

Autor: BBC, ArtNews

20/08/2024

-

11:25

Najskuplja slika svih vremena možda će konačno biti izložena: Gde se sada nalazi, navodno Da Vinčijev, "Spasitelj sveta"
Najskuplja slika svih vremena možda će konačno biti izložena: Gde se sada nalazi, navodno Da Vinčijev, "Spasitelj sveta" - Copyright AP/Kirsty Wigglesworth, File

veličina teksta

Aa Aa

"Salvator Mundi" ili "Spasitelj sveta", 450 miliona dolara vredna slika, koja se pripisuje Leonardu da Vinčiju, nije javno izlagana, još otkako ju je 2017. na aukciji kuće "Christie’s" kupio saudijski princ Mohamed bin Salman, ali bi to uskoro konačno moglo da se promeni.

BBC piše da se slika najverovatnije drži u trezoru u Ženevi, a krunski princ navodno planira da je izloži u muzeju u Rijadu, gde od nje planira da napravi atrakciju, slično kao što je to "Mona Liza" u Luvru.

Tu informaciju je za BBC dao Sad Al Džabr, bezbednosni službenih saudijske vlade, koji ima kontakte na najvišem nivou sa većinom zapadnih bezbednosnih organizacija.

Prema izveštaju, Bin Salman je kupio sliku "Salvator Mundi" u okviru šireg plana modernizacije Saudijske Arabije, koji uključuje i finansiranje svetskih sportskih događaja.

Godinama su kružile glasine da se slika nalazi na prinčevoj jahti, ali je za BBC profesor Bernard Hajkel sa Proinston univerziteta otkrio da se ona zapravo čuva u Ženevi.

AP/Julie Jacobson, File

Slika je prodata na aukciji 2017. godine za neverovatnih 450 miliona dolara

Da li je "Salvator Mundi" zaista Leonardovo delo, predmet je oštrih debata već godinama, a pojedini stručnjaci tvrde da se stil u kom je rađena ne poklapa sa onim u poznatim radovima čuvenog renesansnog slikara, naročito u pogledu proporcija i detalja na licu. Pored toga, ona je podvrgnuta značajnoj restauraciji za koju je bila zadužena Dajen Modestini, što otvara pitanja o autentičnosti dubljih slojeva i detalja.

Modestini izričito brani njenu autentičnost do najsitnijih detalja, ističući da je pentimento (naknadna ispravka umetnika) ispod Hristovog palca ili na krivini njegovih usana mogao biti samo Leonardov.

Ona je, inače, čitav proces restauracije i prateću naučnu studiju objavila i online. 

Većina stručnjaka danas se pak slaže da su sliku najverovatnije izradili pomoćnici iz Leonardove radionice, a da je on dodao završne poteze - što je bila uobičajena praksa u to vreme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura