Aktuelno iz kulture

Prvi trejler za "Snežanu" preplavljen negativnim komentarima: Zašto većina ne želi novu verziju Diznijevog klasika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

20/08/2024

-

07:16

Prvi trejler za "Snežanu" preplavljen negativnim komentarima: Zašto većina ne želi novu verziju Diznijevog klasika
Prvi trejler za "Snežanu" preplavljen negativnim komentarima: Zašto većina ne želi novu verziju Diznijevog klasika - Copyright Prinskrin/Youtube/Walt Disney Studios

veličina teksta

Aa Aa

Diznijev igrani film "Snežana" (Snow White) dobio je prvi trejler, koji je za kratko vreme preplavljen negativnim komentarima. 

Objavljen tokom Diznijevog D23 Expo događaja u Kaliforniji, video objavljen na zvaničnom kanalu studija na mreži YouTube u trenutku ovog pisanja dobio je 73.000 lajkova, ali i preko 890.000 dislajkova.

Negativne reakcije usledile su uprkos tome što je studio odustao od žestoko kritikovane prvobitne ideje da, umesto patuljaka, Snežanu prati sedam "magičnih bića" u ljudskoj veličini sa stvarnim glumcima. 

U međuvremenu je zbog reakcija odlučeno da je ipak prate stvorenja nižeg rasta, ali koja su animirana i koja nemaju naziv "patuljci", zato što Dizni, kako su saopštili, nije želeo da "podgreva stereotipe o ljudima sa nanizmom".

Burne reakcije na izjave glavne glumice

Dodatno nezadovoljstvo ljubitelja originalne ekranizacije bajke braće Grim iz 1937. probudila je izjava glavne glumice Rejčel Zegler, da njenoj Snežani neće biti potrebna pomoć princa.

"Naša verzija je sveža i nova priča o mladoj ženi koja može da funkcioniše bez princa. Da, nemam kožu belu kao sneg i neću je izbeljvati za ulogu. Originalni animirani film objavljen je 1937. što je vrlo očigledno. Veliki je fokus na njenu ljubavnu priču sa likom koji je bukvalno uhodi. Jako čudno! Nismo to hteli da uradimo ovog puta", rekla je svojevremeno glumica Zegler, koja ima latinoameričke korene. 

Njena izjava izazvala je burne reakcije korisnika interneta, a tada se oglasio i sin animatora koji je režirao "Snežanu i sedam patuljaka".

Dejvid Hend koji je ime dobio po ocu, jednom od autora Diznijevog hita iz 1937. godine, kaže da mnogi mladi ljudi "nikada nisu videli" originalno ostvarenje i da "ne znaju o čemu pričaju".

profimedia

Volt Dizni i originalni crteži za film iz 1937.

"To je sasvim drugačiji koncept i ja se uopšte ne slažem s njim. Znam da se ni moj tata ni Volt (Dizni) takođe ne bi slagali", rekao je on o rimejku, prenosi Independent.

Hend koji sada ima 91 godinu optužio je autore da "menjaju priče, menjaju tok misli likova i izmišljaju nove 'woke' stvari".

"Iskreno, pomalo mi je uvredljivo ovo što rade sa nekim od filmskih klasika. Nemaju poštovanje prema onome što su uradili Dizni i moj otac. Mislim da bi se Volt i on okretali u grobovima kada bi to znali", dodao je Hend.

"Problematična frizura" i specijalni efekti

Mnogi koji su komentarisali objavljeni trejler izrazili su iznenađenje što je Dizni uopšte ostavio opciju za ostavljanje komentara, budući da je bilo mnogo govora o negativnim reakcijama javnosti na ovaj film.

"Napraviti patuljke pomoću veštačkih efekata, da ne bi morali da zaposle glumce sa nanizmom je sumanuto", kaže jedan od korisnika YouTube-a, dok je drugom "čudno" to što su uključili animaciju u "igrani film".

"Dakle, umesto da humanizuju likove patuljaka sa pravim glumcima, oni su odlučili da ih naprave užasno animiranim sa specijalnim efektima koji izazivaju susramlje? Pametan potez!", sarkastično je ocenio jedan od komentatora.

profimedia

 

Pojedinima je zasmetao kostim Zegler, a naročito njena frizura, koja je prema njihovom mišljenju sličnija kosi lorda Farkvarda iz animiranog filma "Šrek", nego Snežaninoj.

Na sve kritike koje se mesecima objavljuju o ovom ostvarenju, iako ga niko od korisnika interneta još nije video, Zegler ne obraća mnogo pažnje.

Ona je svojevremeno na mreži "X" objavila da je zahvalna na ljubavi onih koji je brane od napada na internetu, ali je sve njih zamolila da je ne taguju na "besmislenim raspravama".

"Ja zaista, istinski ne želim da to da vidim. Zato ću vas ostaviti s ovim slikama", napisala je glumica, objavivši svoje fotografije iz detinjstva, kada je bila obučena kao princeza.

"Nadam se da svako dete zna da može da bude princeza bez obzira na sve", zaključila je Zegler.

Novi film o Snežani, u kojem igra još i Gal Gadot, trebalo bi da se nađe u bioskopima 21. marta 2025. godine.

Komentari (0)

Kultura