Aktuelno iz kulture

Makron: Alen Delon je bio francuski velikan, pozajmljivao je filmu svoje nezaboravno lice

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2024

-

13:51

Makron: Alen Delon je bio francuski velikan,  pozajmljivao je filmu svoje nezaboravno lice
Makron: Alen Delon je bio francuski velikan, pozajmljivao je filmu svoje nezaboravno lice - Copyright Tanjug/AP/Ludovic Marin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas, povodom smrti proslavljenog francuskog i svetskog glumca Alena Delona, da je Delon bio francuski velikan.

"Alan Delon je odigrao legendarne filmske uloge i učinio da ceo svet sanja o njima. Pozajmljivao je filmu svoje nezaboravno lice i preokrenuo nam je živote. Melanholičan, popularan, tajnovit, bio je više od zvezde: bio je francuski velikan", napisao je Makron na mreži X.

Povodom smrti poznatog francuskog glumca oglasile su njegove brojne kolege, među njima i filmska diva Klaudija Kardinale.

"Bal je završen. Tankredi je otišao da igra sa zvezdama", rekla je Kardinale, a prenosi Ansa.

Podsetimo, čuveni francuski glumac Alen Delon preminuo je danas u 89. godini, javljaju francuski mediji. Ovu vest je potvrdilo njegovo troje dece, prenosi RTL.fr. Porodica je saopštila da je Alen Delon preminuo mirno, u svom domu, okružen svojim najmilijima.

Delon je 2019. godine pretrpeo moždani udar, što je bio samo početak njegovih zdravstvenih problema. Nakon toga je vodio borbu sa kancerom.

profimedia

 

Delon je bio jedan od najpopularnijih glumaca u francuskoj kinematografiji, koji je karijeru započeo 1950-ih kada je imao samo 22 godine. Od tada, glumac je glumio u skoro 90 filmova. 

Svoj prvi film Roko i njegova braća snimio je 1957. godine, a tokom plodne karijere pojavio se u više od 100 filmova, od kojih su najpoznatiji Gospodarica igre, Gepard, Melodije iz suterena, Samuraj, Eklipsa i Nepokoreni.

Njegovo glumačko umeće stvorilo je od njega prepoznatljiv i jedinstven filmski lik koji se proslavio u ostvarenjima velikih reditelja poput Klimenta, Melvila i Viskontija. Dobitnik je brojnih francuskih i međunarodnih filmskih nagrada i priznanja, a 2005. godine odlikovan je najvišim francuskim odlikovanjem Legijom časti.

Komentari (0)

Kultura