Aktuelno iz kulture

Kraj oktobra rezervisan za Beogradski džez festival: Svetska imena džez scena stižu u Dom omladine

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

14:41

Kraj oktobra rezervisan za Beogradski džez festival: Svetska imena džez scena stižu u Dom omladine
Kraj oktobra rezervisan za Beogradski džez festival: Svetska imena džez scena stižu u Dom omladine - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Četrdeseti Beogradski džez festiva biće održan od 24. do 28. oktobra, a organizatori očekuju da će većina koncerata biti rasprodata i pre njegovog početka.

Ovogodišnji slogan je "Džez nasleđe", a direktor Doma omladine Beograda (DOB) Andrija Bojanić je na konferenciji za medije podsetio da je reč o manifestaciji od značaja za Grad Beograd i da DOB godinama čuva i promoviše džez dovođenjem vrhunskih svetskih muzičara i podrškom srpskoj mladoj džez sceni.

Predsednik Odbora festivala Jovan Maljoković je rekao da istakao da je "velika stvar" da Beogradski džez festival slavi 40 godina, kao manifestacija na kojoj su svirala najveća svetska imena, a domaći muzičari su imali priliku danastupaju uz njih i da uče džez.

"Festival danas promoviše primarno evropski džez. To je specifičnost festivala. Vodimo računa i o domaćim muzičarima, koji su iz godine u godinu sve bolji", ocenio je Maljoković.

Umetnički direktor festivala Vojislav Pantić je podsetio da je prvo izdanje festivala 1971. godine otvorio Djuk Elington, a zatvorio Majls Dejvis.

Pantić je dodao da na početku festivala 24. oktobra (21:00) u MTS dvorani nastupa Sesil Meklorin Salvant "vodeća svetska džez diva", kakve su nekad bile Bili Holidej, Ela Ficdžerald  i Sara Von.

Prema njegovim rečima, Big bend Radio-televizije Srbije je "sjajan da otvori festival" 24. oktobra u MTS dvorani (19:00) sa novozelandskim dirigentom i pijanistom Alanom Brodbentom.

Pantić je pomenuo da će izvesti program "From Newport to Belgrade", koji će proslaviti istoriju džeza, a gosti su im pijanista Matija Dedić i italijanski trombonista Đanluka Petrela.

Pantić je rekao da na zatvaranje festivala 28. oktobra u MTS dvoranu dolazi američki gitarista Bil Frizel (19:00) sa "autentičnim džez sastavom" u kome je i pijanista Džerald Kleton, kao i (21:00) kubanski sastav Buena Vista All Stars, sa programom "Una noche ne la Habana".

Kako je najavljeno, na festival dolaze i Anat Koen Kvartetinjo 25. oktobra u DOB, gde su iste večeri i Đanluka Petrela Cosmic Renaissance, Emile Paresien Quartet i brazilski Quartabe.

U DOB-u su sutradan Džejms Karter kvintet, Kompost 3 i Daniel Erdmann's Velvet Revolution, a 27. oktobra Džejson  Moran, Rudreš Mahanthapa Hiro trio, Kris Dejvis Diatom Ribbons i Rodrigo Amado.

Napomenuvši da su se trudili da naprave program koji je raznolik i predstavlja brojne varijetete džeza, Pantić je dodao da je festival "zagledan u budućnost" džeza.

On je istakao kao poseban program "Serbian All Stars: Past, Present And Future", na kome će kvartet profesora Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda svirati muziku bardova srpskog džeza Duška Gojkovića, Bore Rokovića, Mića Markovića, Lale Kovačeva i Stjepka Guta.
Kako je najavljeno, pored alt saksofoniste Luke Ignjatovića, pijaniste Dragana Ćaline, kontrabasiste Milana Nikolića i bubnjara Aleksandra Cvetkovića, u drugom delu predstaviće se i mladi talenti.

"Na jednom mestu vidite kako su srpski umetnici razmišljali pre 40 i više godina i kako danas izgleda srpski džez", kaže Pantić.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd i Ministarstvo kulture Srbije, pokrovitelji su SOKOJ, Nacionalna platforma Srbija stvara i DPC Networks), a podržavaju Italijanski institut, Ambasada Portugala i Institut Kamoeš, Francuski institut, Austrijski kulturni forum, Ambasada Izraela, Puglia Sounds, Muzička produkcija RTS i Turistička organizacija Srbije.

Komentari (0)

Kultura