Aktuelno iz kulture

Arrested Development, Black Uhuru, Konstrakta na Nišvil džez festivalu

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2024

-

10:48

Arrested Development, Black Uhuru, Konstrakta na Nišvil džez festivalu
Arrested Development, Black Uhuru, Konstrakta na Nišvil džez festivalu - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Glavni program Nišvil džez festivala počinje večeras i traje od 15. do 18. avgusta u Nišu. Saška Popov Rašić, portparolka najvećeg praznika džeza u Srbiji ističe da je 30. Nišvil počeo još 9. avgusta pozorišnim i filmskim delom programa, dok će publika u narednim danima moći da uživa i u raznovrsnoj muzici - od džeza, preko vorld mjuzik i etna, do hiphopa.

Prema njenim rečima, na Nišvilu nastupaju, između ostalih hiphoperi Arrested Development, zatim Brooklyn Funk Essentials i rege sastav Black Uhuru.

Od domaćih izvođača, Popov Rašić je izdvojila pop pevačicu Konstraktu, koja zatvara festival, džez sastav Eyot, pevača Dadu Topića, repere Stereo bananu, Bad Copy i Edu Majku...

U okviru festivala premijerno je u sredu prikazan dokumentarni film "Moje putovanje" o pevaču narodne muzike Šabanu Bajramoviću (1936-2008), reditelja i scenariste Željka Mirkovića, u koprodukciji Nišvila.

"Film prati Bajramovića od njegovih najranijih koraka u svetu muzike, iz Cigan-male u Nišu, pa sve do Amerike, gde je završio svoju karijeru", istakla je Popov Rašić.

Podsetivši da je pre par godina britanski list Guardian uvrstio Nišvil među deset najboljih festivala u Evropi, Popov Rašić je dodala da je to obaveza da održe status "najboljeg u regionu".

"Trudimo se da privučemo veliki broj publike iz godine u godinu, uvođenjem novih programa i bina, i dovođenjem atraktivnih gostiju. Brojka o kojoj se govori je pet do šest hiljada ljudi na veče na glavnoj bini, a sve ukupno tokom deset dana festivala prođe i do 100.000", navela je Popov Rašić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura