Aktuelno iz kulture

Danas se otvara Beogradski sajam knjiga pod sloganom "Reč je sloboda", počasni gost Republika Kuba

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2024

-

09:02

Danas se otvara Beogradski sajam knjiga pod sloganom "Reč je sloboda", počasni gost Republika Kuba
Danas se otvara Beogradski sajam knjiga pod sloganom "Reč je sloboda", počasni gost Republika Kuba - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Danas se otvara Međunarodni beogradski sajam knjiga koji će pod sloganom "Reč je slobodna" trajati do 27. oktobra.

Sajam će otvoriti pesnikinja Milena Marković, a počasni gost je Republika Kuba.

Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić istakla je ranije da je to najznačajnija i najposećenija manifestacija koja se održava u zemlji i regionu.

"Na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstaviće se 418 direktnih izlagača iz zemlje i inostranstva. Ukoliko ste imali priliku da prošetate beogradskim sajmom, primetićete da su štandovi već postavljeni i da izlagači sređuju svoje izložbene prostore za svečano otvaranje", rekla je Selić.

U okviru gostovanja na ovogodišnjem sajmu, Kuba će predstaviti svoju tradiciju i kulturnu raznovsnost kroz dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika.

Urednik programa Sajma knjiga Sanja Milić izrazila je zadovoljstvo što će u ime Kube govoriti pesnik Migel Barnet, a u ime Srbije književnica Marković.

Programi za decu biće održani u sali "Jovan Jovanović Zmaj", a biće predstavljena programska celina pod nazivom "Sumnjivo lice" po komediji Branislava Nušića.
Program obuhvata i različite tribine, programske celine, a biće održani i "Porodični dani" 21. i 22. oktobra.

Organizatori su najavili i goste ovogodišnjeg sajma knjiga, a to su slovenačka antropološkinja Nataša Rogelja, engleski novinar i pisac Toni Parsons i nagrađivani prevodilac i pisac David Unger.

Tradicionalno će biti dodeljene nagrade, a izdavač godine, dečja knjiga godine, specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, su samo neke od njih.

Pored sajma knjiga, u isto vreme, od 19. do 27. oktobra, pod sloganom "Obrazovana Srbija, uspešna Srbija" biće održan i 53. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete.

U okviru ovog sajma biće obuhvaćeni svi segmenti obrazovnog sistema kao što su formalno i neformalno obrazovanje, profesionalna orijentacija, preduzetništvo, edukacija i drugo.

Ovaj program obuhvata raznovrstan prateći program, ali u "Školski dan" koji će biti održan 24. oktobra.

"Školski dan" namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, studenata i profesora, kao i sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo prosvete.
 

Komentari (0)

Kultura