Aktuelno iz kulture

Selaković o najvećim izazovima u resoru kulture: Zaštita srpske baštine na Kosovu i Metohiji i priprema za Expo 2027

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2024

-

15:14

Selaković o najvećim izazovima u resoru kulture: Zaštita srpske baštine na Kosovu i Metohiji i priprema za Expo 2027
Nikola Selaković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar kulture Nikola Selaković ocenio je danas, povodom sto dana vlade premijera Miloša Vučevića, da su zaštita srpske baštine na Kosovu i Metohiji i pripreme za Expo 2027. godine među najvećim izazovima delovanja ministarstva u budućnosti.

Selaković je rekao Tanjugu da je kabinet premijera Miloša Vučević "vlada kontinuiteta", a da je kontinuitet zasnivan na rastu i razvoju Srbije.

Prema njegovim rečima, razvoj i rast su omogućile ozbiljne i sveobuhvatne ekonomske reforme koje je sprovodio najpre kao premijer, a potom i kao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"To ekonomsko uzdizanje i oživljavanje Srbije omogućilo je resoru kulture da doživi period novog sveobuhvatnog ulaganja u razvoj srpske kulture", naglasio je Selaković.

Prema njegovim rečima, prvih sto dana vlade u resoru kulture obeležilo je nekoliko važnih projekata, započetih u toku mandata prethodne ministarke Maje Gojković.

Selaković je podsetio da je u prvoj prestonici kulture Srbije Čačku, završena adaptacija i rekonstrukcija nekadašnje Sokolane u Muzej košarke, u koji je kao "jedinstvenu ustanovu kulture toga tipa u Evropi", uloženo preko 84 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, sada se ušlo u završnu fazu opremanja objekta i pripreme stalne postavke Muzeja košarke.

U drugoj prestonici kulture Užicu završeni su radovi na rekonstrukciji i opremanju dvorane Gradskog centra za kulturu, sa uloženih 82 miliona dinara, čime grad dobija multifunkcionalnu dvoranu, dostupnu i osobama sa invaliditetom.

"Možda najveći projekat finalizovan u ovih sto dana je transformacija nekadašnjeg Doma vojske u novi Centar za kulturu grada Pirota. Objekat je u potpunosti rekonstruisan, renoviran, adaptiran, sanirano je sve što je bilo problematično", naveo je ministar.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Selaković je dodao da je obezbeđen kredit od preko pet miliona evra, a Pirot je dobio centar za kulturu, za koji se nada da će biti otvoren narednih dana i postaće "reper svim drugim gradovima u Srbiji koji žele nešto dobro da urade na polju kulturne infrastrukture".

Prema njegovim rečima, škola za osnovno muzičko obrazovanje "Dušan Skovran" je dobila adaptiranu i rekonstruisanu dvoranu, koja je "na nivou  beogradskog Kolarca".

Dok je Ćuprija dobila 20 miliona dinara, dotle je uloženo 12 miliona u Knjaževac, gde je adaptirana dvorana Centra za kulturu, a Gradska biblioteka u Osečini dobila novu scenu sa gledalištem, odnosno reprezentativni prostor za različite vrste kulturnih sadržaja.

Podsetivši da je nastavljen program "Gradovi u fokusu", čija je ukupna vrednost 350 miliona dinara, nedavnim potpisivanjem ugovora sa prvih 14 od ukupno 47 gradova, Selaković je najavio da se ovih dana očekuje potpisivanje narednih ugovora.

"Bogato nasleđe na Kosovo i Metohiji je u stanju stalne ugroženosti"

Selaković je naglasio da su prioritetni, najvažniji i najveći problemi sa kojima se kao država i narod suočavamo na Kosovu i Metohiji, i da "oni dotiču i srpsku kulturu".

"Naše bogato kulturno, istorijsko, duhovno nasleđe na Kosovo i Metohiji, ono koje je Unesko prepoznao kao deo svetske kulturne baštine, u stanju je stalne ugroženosti", upozorio je srpski ministar.

Selaković je dodao da su pored Pećke patrijaršije, Dečana, Bogorodice Ljeviške i Gračanice, tu i spomenici koji nisu na Uneskovoj listi, kao što je manastir Banjska ili Draganac.

"Naš zadatak i veliki izazov, pred kojim se kao ministarstvo nalazimo, jeste da obezbedimo ozbiljnu zaštitu u onome obimu u kojem je to nama dozvoljeno i u kojem je moguće", rekao je srpski ministar.

Selaković je istakao da je "jedan od najvećih izazova, test provere sposobnosti Ministarstva kulture i Vlade Srbije priprema Svetske izložbe Expo 2027".

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Mnogo toga što Ministarstvo kulture čini je usmereno upravo na pripremu naše prestonice i čitave države da bude, nadam se najuspešniji do sada, domaćin Expo 2027", rekao je Selaković.

U budućem delovanju Ministarstva kulture biće izuzetno važne oblasti zaštite kulturnog nasleđa Srbije i srpskog naroda, savremenog kulturnog stvaralaštva i predstavljanja naše kulture u svetu, naveo je Selaković.

Hilandar, manastiri, muzeji, pozorište

Nakon što je nedavno posetio manastir predvodeći Komisiju za obnovu Hilandara, Selaković je rekao će ove godine biti završena obnova dela manastirskog kompleksa, koji je oštećen u katastrofalnom požaru 2004. godine.

Napomenuvši da se nastavlja sa punom primenom Zakona o Hilandaru, Selaković je dodao da je predstojeći zadatak da do kraja sledeće godine počne izgradnja riznice i depoa Svete lavre manastira Hilandar.

Mnistarstvo kulture i informisanja/Dario Konstatinović

 

Selaković je najavio radove na potpunoj obnovi manastira Manasija, u najvećem obimu do 2027. godine, kada se obeležava šest vekova od upokojenja despota Stefana Lazarevića.

U okviru priprema za Expo 2027, Selaković je pomenuo da Prirodnjački muzej posle 130 godina podstanarskog statusa treba da dobije svoju novu zgradu.

Tokom prvih 100 dana vlade, za potrebe Istorijskog muzeja Srbije (IMS) raspisana je javna nabavka, čiji se završetak očekuje u naredne dve nedelje, kako bi tokom jeseni mogla početi sanacija i adaptacija nekadašnje zgrade Glavne železničke stanice, naveo je Selaković.

Prema njegovim rečima, zdanje stare Železničke stanice u Beogradu će pored sedišta IMS, sa Savskim trgom i spomenikom Stefanu Nemanji, činiti "jedinstvenu urbanističku celinu posvećenu bogatoj srpskoj istoriji, kulturi i tradiciji".

Selaković je dodao da je u neposrednoj blizini zgrada Stare pošte, gde su od ovog meseca počeli radovi na potpunoj rekonstrukciji, koja će biti objekat namenjen za kulturne sadržaje i namenu.

Muzej Nikole Tesle će iz sadašnjeg prostora sa više 200 kvadratnih metara, ući u preko 6.000 kvadrata nekadašnje fabrike hartije Jugošped, napomeno je ministar kulture.

Prema njegovim rečima, galerija Milene Pavlović Barili u Požarevcu biće važno mesto na kome ćemo "pokazati koliko smo u stanju da posle decenija zaborava velikim ličnostima iz naše istorije i kulture posvetimo zasluženu pažnju".

"Uređenje istorijskog centra Sremskih Karlovaca je izuzetno važan zadatak koji mora da se ispuni do 2027. godine", naglasio je Selaković.

Kao jednu vrstu prioriteta, Selaković je naveo ozbiljnu podršku amaterizmu, bez koga naša kultura neće imati ni profesionalnu budućnost.

"Masovni amaterizam može da iznedri vrhunske savremene umetnike u različitim oblastima", naglasio je Selaković.

Prema njegovim rečima, u zaštiti kulturnog nasleđa vrlo je važna uloga Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, čiji je rad potrebno pravno ojačati.

Selaković je dodao da je potrebno doneti novi zakon koji će urediti službu zaštite, konzervacije i omogućiti "kadrovsko formiranje ljudi koji su nam neophodni da bismo naše kulturno nasleđe štitili na valjan način".

"Jedan od zakona koji bih voleo da u ovom mandatu ministra kulture branim pred narodnim poslanicima trebalo bi da bude i Zakon o pozorištu", priznao je Selaković.

Naglasivši da Zakon o pozorištu nedostaje, Selaković je rekao na oko toga očekuje širok i inkluzivan proces svih "aktera koji su neophodni za izradu dobrog i kvalitetnog zakona, kakav je srpskoj pozorišnoj sceni potreban".

Selaković je rekao i da se nastavlja dalje sa prikupljanjem naše pokretne kulturne baštine rasute po svetu, koju "želimo da vratimo u Srbiju i stavimo u naše muzeje".

Prema njegovim rečima, plan ministarstva u narednim godinama je popularizacija naših ustanova kulture.

"Srbi i građani Srbije kada odu u inostranstvo rado posećuju muzeje. Moramo da nađemo način da našoj publici ukažemo na naše kulturno blago koje čuvamo u našim muzejima, i pozovemo ljude i decu da što više dolaze da vide šta to naši muzeji čuvaju", rekao je Selaković.

Naglasivši da se sa našim muzejima možemo ponositi, Selaković je dodao da naši građani svojim gostima koji dođu iz sveta mogu zahvaljujući našim muzejima pokazati koliko je značajna srpska kultura.

Komentari (0)

Kultura