Aktuelno iz kulture

Istoričar umetnosti "dangubio" na društvenim mrežama, pa slučajno pronašao davno izgubljenu dragocenu sliku

Komentari

Autor: Euronews

31/07/2024

-

08:12

Istoričar umetnosti "dangubio" na društvenim mrežama, pa slučajno pronašao davno izgubljenu dragocenu sliku
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Davno izgubljeni portret kralja Henrija VIII pronađen je nakon što je jedan istoričar umetnosti slučajno primetio sliku u pozadini jedne od fotografija objavljene na društvenim mrežama. 

Slika se, kao i još 22 dragocena dela, nalazila u kolekciji britanskog umetnika Ralfa Šeldona koji se bavio tapiserijom s kraja 16. veka. Međutim, većina tih dela koja su se nalazila u Šeldonovoj kući Veston hausu u Vorvikširu, kroz vekove je izgubljena. 

Istoričar umetnosti Adam Buzijakjevič, konsultant aukcijske kuće "Sotheby's" neočekivano ju je primetio i to na fotografiji enterijera zgrade okružnog načelstva u Vorviku, koja se nalazi samo nekoliko kilometara od Šeldonove kuće, piše Euronews.

U objavi na mreži "X" Buzijakjevič opisuje kako su mu pažnju privukle neobično zaobljene ivice slike, baš onakve kakve su bile na slikama iz vredne kolekcije.

Kada je posumnjao da je reč o značajnom delu, istoričar umetnosti koji je rođen u Vorviku, informisao je lokalne vlasti o tome.

Delo je trenutno u Muzeju kolekcija gde se dodatno proučava, a stručnjaci se nadaju da će utvrditi kako je portret završio u zgradi okružnog načelstva.

Inače, neka dela iz Šeldonove kolekcije trenutno su izložena u Galeriji nacionalnih portreta u Londonu, Iton koledžu i Nebvort hausu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura