Aktuelno iz kulture

Ekološke aktivistkinje koje su polile supom Van Gogove "Suncokrete" proglašene krivim: Preti im kazna zatvora

Komentari

Autor: ArtNet

30/07/2024

-

12:07

Ekološke aktivistkinje koje su polile supom Van Gogove "Suncokrete" proglašene krivim: Preti im kazna zatvora
Ekološke aktivistkinje koje su polile supom Van Gogove "Suncokrete" proglašene krivim: Preti im kazna zatvora - Copyright Tanjug AP/Just Stop Oil via AP

veličina teksta

Aa Aa

Dve aktivistkinje organizacije "Just Stop Oil" koje su polile supom čuvenu Van Gogovu sliku "Suncokreti" u Nacionalnoj galeriji u Londonu 2022. godine proglašene su krivima pred britanskim sudom.

Fibi Plamer i Ana Holand bacile su konzerviranu supu od paradajza na remek-delo holandskog slikara, koja je bila zaštićena staklom. Manja oštećenja pretrpeo je samo ram slike, ali je šteta procenjena na 6.432 dolara, piše ArtNet.

"Šta je vrednije, umetnost ili život?", stajalo je nakon gerilskog napada Plamer i Holand u saopštenju na sajtu pokreta "Just Stop Oil".

"Da li je vrednije od hrane, vrednije od pravde? Da li se više bavite zaštitom slike ili zaštitom naše planete i ljudi? Kriza troškova života deo je cene naftne krize. Milioni smrznutih i gladnih porodica sebi ne mogu da priušte gorivo. Oni ne mogu da priušte ni limenku tople supe", naveli su aktivisti.

Sudija Kristofer Heir upozorio ih je da očekuju zatvorsku kaznu i zakazao donošenje odluke o tome za 27. septembar. 

profimedia

 

Nedavno je isti sudija osudio grupu osnivača organizacije "Just Stop Oil" na do sada najoštrije kazne u istoriji britanskog pravosuđa, kada je reč o nenasilnim protestima. Rodžer Halam osuđen je na pet godina zatvora, a četvoro ostalih aktivista na po četiri godine, zato što su organizovali blokirali važne saobraćajnice u Londonu u pokušaju da podignu svest o posledicama eksploatacije fosilnih goriva.

Plamer i Holand bile su među prvim aktivistima koji su napadima na muzeje i galerije želeli da skrenu pažnju na klimatsku krizu. 

Usledili su slične akcije u mnogim muzejima Evrope, ali i u Australiji. 

Od jula meseca 2022. aktivisti su se lepili za slike Horacija Mekuloha, Vinsenta Van Goga i Dž. M. V. Tarnera u Glazgovu, Londonu i Mančesteru.

"Žrtva" je bila i skulptura futurističkog umetnika Umberta Bočonija u Muzeju Novečento u Milanu, koju je za svoj performans odabrala grupa "Ultima Generazione", odnosno "Poslednja generacija".

"Moramo da promenimo pravac. Zalepili smo se za Bočonijev rad, jer više ne možemo da jurimo ka ekonomskom progresu. Progres kom su se futuristi nadali je isti koji nas danas vodi masovnom uništenju", stoji u saopštenju "Poslednje generacije", objavljenom nakon performansa

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura