Aktuelno iz kulture

Ukras, zoomorfne slike, keramičke posude, instrumenti i alat: Muzej Nešvila vraća skoro 250 artefakata u Meksiko

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2024

-

23:56

Ukras, zoomorfne slike, keramičke posude, instrumenti i alat: Muzej Nešvila vraća skoro 250 artefakata u Meksiko
Ukras, zoomorfne slike, keramičke posude, instrumenti i alat: Muzej Nešvila vraća skoro 250 artefakata u Meksiko - Copyright Wikipedia

veličina teksta

Aa Aa

Muzej u Nešvilu u američkoj saveznoj državi Tenesi, uskoro će Meksiku vratiti 248 artefakata poreklom iz zapadnog dela te zemlje, koji datiraju iz dobra pre Kolumba.

Muzej Partenon i Odeljenje za parkove i rekreaciju u Nešvilu sarađivali su sa meksičkim konzulatom u Atlanti, kako bi organizovali povratak artefakata koji uključuju sitnije ukrase, zoomorfne slike, keramičke posude, muzičke instrumente i ručne alate, navodi "Mexico News Daily".

Delovi će biti dostavljeni Institutu za antropologiju i istorijskom muzeju u Meksiko Sitiju tokom leta.

Veće Nešvila donelo je 7. maja promenu uredbe kojom se Muzeju Partenon zakonski daje pravo da iz svoje kolekcije ukloni artefakte iz dobra pre Kolumba i vrati ih u zemlju porekla.

"Za Metro parkove, repatrijacija ovih artefakata je kulturna obaveza kao i moralna odgovornost“, rekla je direktorka Metro parkova Monik Horton Odom.

Wikipedia

 

Naglasila je da ovi artefakti imaju vrednost i značenje za narod Meksika i da bi trebalo da budu smešteni tamo gde će imati dinamičan uticaj na razumevanje ljudi i kulture prošlosti. Partenon je dobio pretkolumbovske artefakte pre nesto više od 50 godina, a oni su bili donacija Džona Montgomerija i Edgara Jorka.

Rič Montgomeri, sin Montgomerija, rekao je za Associated Press da je njegov otac do njih je došao kada je sa bratom pretraživao brda i sela u jednoj meskičkoj državi tražeći grnčariju i figurice kao deo šeme za smanjenje poreza na prihod kroz donacije muzejima.

Montgomeri insistira da nisu prokrijumčarili artefakte.

U poslednje tri godine Sjedinjene Američke države vratile su više od 17.000 krijumčarenih predmeta u Irak, a Njujork je vratio Atini 30 drevnih artefakata, ukupne vrednosti 3,7 miliona dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura