Aktuelno iz kulture

"Bitanga i princeza" u novom ruhu: Remiks kultnog albuma Bijelog dugmeta na digitalnim platformama

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2024

-

12:42

"Bitanga i princeza" u novom ruhu: Remiks kultnog albuma Bijelog dugmeta na digitalnim platformama
"Bitanga i princeza" u novom ruhu: Remiks kultnog albuma Bijelog dugmeta na digitalnim platformama - Copyright Prinskrin/Youtube/Croatia Records

veličina teksta

Aa Aa

Album rok grupe Bijelo dugme "Bitanga i princeza" u novom miksu se, nakon vinila i CD-a, pojavio u celosti na digitalnim platformama i YouTube kanalu izdavača Croatia Records-a. 

Nekadašnji pevač Bijelog dugmeta Željko Bebek je ocenio da je iz današnje perspektive album "Bitanga i princeza" (1979) "jedan od najzanimljivijih ostvarenja u ukupnoj produkciji Bijelog dugmeta", navedeno je na zvaničnom sajtu Kroacija rekordsa. 

"Lično to doživljavam i kao svoj vrhunski doseg u davnim sedamdesetim godinama”, istakao je Bebek.

Četvrti album sarajevskog Bijelog dugmeta objavljen je po povratku gitariste i autora Gorana Bregovića sa služenja vojnog roka i donosi, između ostalog, hit "Na zadnjem sjedištu moga auta", kao i epske simfo rok balade "Kad zaboraviš juli" i "Sve će to mila moja prekriti snijegovi, ruzmarin i šaš".

Iz Croatia Records-a su naveli da posle 45 godina "najambiciozniji i po mnogima najbolji album Bijelog dugmeta dolazi u novom zvučnom ruhu", pošto ga je ponovo miksovao Goran Martinac sa originalnih 24-kanalnih traka čuvanih u njihovom arhivu.

Martinac je naveo da su se po uzoru na svetski trend remiksa velikih, legendarnih albuma, kao što je to uradio Džajls Martin sa Bitlsima, "odlučili na opasan, ali izazovan poduhvat". 

"‘Bitanga i princeza’ zasigurno je jedan od najbolje odsviranih, snimljenih, miksovanih i na kraju najboljih albuma na prostoru bivše države. Nove tehnologije donose i nove mogućnosti pa ‘Bitanga i princeza 2024’ zvuči čišće i prezentnije", naveo je Martinac.

Prema njegovim rečima, trudili su se da se drže "originalnog zvuka, prostora i balansa instrumenata", a u novoj verziji albuma vraćen je nekad cenzurisani stih iz pesme "Ala je glupo zaboraviti njen broj": "…a koji mi je moj?". 

Isto tako se u uvodu u "Kad zaboraviš juli" može čuti Bregovićevo odbrojavanje na nemačkom ili uput bubnjaru Điđiju Jankeliću pred "Sve će to mila moja..." 

"U originalu, zbog tadašnjih tehnika snimanja i mikrofona, bilo je dosta ‘blidinga’ na elementima bubnja, pa su zbog toga originalni ton majstori Nik Gleni Smit (Nick Glennie Smith) i Rade Ercegovac zasigurno imali problema s prezentnošću i čvrstinom same ritam sekcije. Današnja tehnologija miksanja naveliko nam olakšava borbu s tim problemima”, objasnio je Martinac.

Album "Bitanga i princeza" je 1979. godine objavljen sa omotom na kome se vidi deo ženskog lica i znakom Bijelog dugmeta kao minđušom, pošto je tadašnji Jugoton, danas Croatia Records, odbacio prvobitno rešenje Dragana S. Stefanovića, gde ženska noga udara u muško međunožje.

Stefanović je sada rekao da je bio ugodno iznenađen ljubaznom ponudom Croatia Records-a da se za reizdanje albuma upotrebi njegovo rešenje, a uz pomoć Darka Kujundžića postigli su "da slika bude ponovno autentična i originalna". 

Prema njegovim rečima, njegov omot "Bitange i princeze"’ bio je "malo ‘bezobrazan’ u poruci, ali prikriven lepom i elegantnom slikom". 

Stefanović je dodao da je "ideja  jednostavno bila nizak udarac devojke (Princeze) upućen nekoj njoj bliskoj osobi (Bitanga), s kojom je u međuodnosu".

"Kad sam čuo da je cenzurisan i zabranjen za objavljivanje, osećao sam se povređenim. Ničeg vizualno nepristojnog ili vulgarnog nije bilo u samoj slici, jedino je ideja bila provokativna", istakao je Stefanović. 

Komentari (0)

Kultura