Aktuelno iz kulture

Rammstein večeras nastupa u Beogradu: Šta nas sve očekuje na koncertu jednog od najvećih bendova današnjice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/05/2024

-

12:24

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rammstein, jedan od najupečatljivijih i najznačajnijih bendova u svetu rok muzike, ponovno stiže u Beograd u okviru svoje gotovo rasprodate Evropske stadion turneje 2024, a koncerti su zakazani u dva uzastopna dana, 24. i 25. maja.

Prestonica Srbije jedini je grad u regionu koji se našao na ruti slavnog benda, budući da su sledeći najbliži Drezden i Atina, a Nikola Jovanović, zamenik predsednika Virgin Music Group za Zapadni Balkan za Euronews Srbija kaže da to ima veliki značaj za naš grad.

"Pre svega, to ima veliki značaj za ekonomiju. Rammstein nije prvi put ovde - oni znaju gde dolaze i imaju ovde poprilično veliku bazu fanova. Decenijama smo išli u Budimpeštu na koncerte i dugo nismo imali koncert ovakvog karaktera. Nekako mi se čini da je značajno da se ponovo otvaramo ka toj velikoj koncertnoj sceni koja nam definitivno na neki način nedostaje", kaže Jovanović.

profimedia

 

Na dva koncerta grupe Rammstein u Beogradu očekuje se oko 120 hiljada ljudi, što je koncert obima kakav dugo nije organizovan u Beogradu, podseća naš sagovornik. Veliki koncerti retko se organizuju u Srbiji iz niza razloga: nedostatka regulative i finansijskih sredstava, proceduralnih poteškoća izazvanih time što Srbija nije deo Evropske unije, ali je sve dodatno zakomplikovala pandemija koronavirusa.

"I pre korone su koncerti bili skupa igračka, a posle su još više poskupili. Sve ove svetske krize, i zveckanje oružjem koje nas non-stop prati, utiču na cene, tako da i delovi tih turneja postaju sve skuplji i skuplji. U tom smislu, teško je da dovedemo velike bendove ili izvođače kao što je Tejlor Svift", objašnjava Jovanović.

On međutim podseća da će u Beograd, nakon Rammstein-a, ugostiti i jednog od trenutno najpopularnijih muzičara Eda Širana, koji će na istom mestu nastupiti 17. avgusta.

"Ako pričamo o top 10 izvođača u svetu, makar po broju emitovanja i popularnosti, Ed Širan je jedan među njima. Nemamo često priliku da gledamo takvu vrstu pop izvođača. Mislim da je i to jedan veliki presedan u industriji", ističe zamenik predsednika Virgin Music Group za Zapadni Balkan.

Logističko čudo

Legendarni nemački bend, poznat po svojim epskim performansima i ekscentričnom stilu za potrebe dva koncerta u Beogradu, dovezli su neverovatnih 77 šlepera opreme, a na Ušću napravili pravi mali grad.

profimedia

 

Koncertni prostor zauzima oko 240 hiljada kvadratnih metara, a na realizaciji koncerata radi oko 1.500 ljudi. Izgradnja infrastrukture počela je mesec dana pred zakazane nastupe, a samo na bini radilo se šest dana. Jačina zvuka će ići do preko dva miliona vati, a kako je već pirotehnika zaštitni znak benda, očekuje se preko 600 različitih pirotehničkih efekata za koje je potrebno preko hiljadu litara benzina.

"To su stvarno dizajnirane produkcije kakve mi nemamo često priliku da vidimo. Za njih se kaže da su logističko čudo, s obzirom na broj članova ekipe, koji je neophodan iza scene, da bi sve to izgledalo. Sigurno je da će Rammstein ljudima koji vole muziku dati sat i po ili dva poprilično dobrog koncerta", zaključuje naš sagovornik.

Koncert grupe Rammstein popunio je sve hotelske kapacitete Beograda. Očekuje se da će od predstojećih nastupa ove nemačke grupe, 24. i 25. maja na Ušću, srpska prestonica zaraditi između 15 i 20 miliona evra, a više o tome možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura